avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general prescriere creanþe
Discuție deschisă în Contabilitate în general

prescriere creanþe

cum aflu dacă unei firme i s-au prescris creanţele?
Cel mai recent răspuns: ovidiu1957 , utilizator 10:01, 9 Mai 2012
Termenul general de prescriere este de 3 ani.
De la acest termen exista unele derogari in functie de natura creantei.
Daca dati mai multe detalii puteti avea un raspuns cat mai exact.
Creantele fiscale au un alt termen de prescriptie, prevazut in Codul de procedura fiscala, si anume:
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.


Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale
se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
mulţam frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie taxe si impozite omatcons omatcons Bună ziua Aş dori sa stiu ce act normativ stabileste termenul de prescriere a unei datorii fiscale privind impozitul pe terenul agricol din extravilan.:O (vezi toată discuția)
Articole din cpc vizand prescrierea unor obligatii cas SIE SIE cas constanta cere plata retroactiva din 2005. De asemeni nu tine cont de faptul ca obligativitatea platii se face la peste 5 contracte de inchiriere. Multumim (vezi toată discuția)
Perioada maxima de calcul retroactiv a impozitului pe cladiri mototolea stanel mototolea stanel Buna ziua. Am inchis balcoanele la apartamentul de bloc in care locuiesc in urma cu 10 ani, fara autorizatie de constructie. Acum am finalizat demersurile ... (vezi toată discuția)