avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Hotararile de consiliu local anuleaza hotararile de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Hotararile de consiliu local anuleaza hotararile de guvern?

Buna ziua. Am si eu o intrebare?
O Hotarare de Consiliu Local este mai presus decat o lege, o hotarare de guvern?
Un judecator in stabilirea dreptatii , dupa care lege judeca?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:59, 17 Iunie 2017
Legea generala (lege; hotarare de guvern, etc.) se aplica in orice materie si in toate cazurile, mai putin in acelea in care legiuitorul stabileste un regim special si derogatoriu, instituind in anumite materii reglementari speciale, care sunt prioritare fata de norma de drept comun, ce in astfel de situatii se aplica numai unde legea speciala nu dispune.
HCL se asimileaza unei legi speciale, motiv pentru care in situatia in care intra in contradictie cu o lege genarala pe un anumit subiect, se va aplica HCL.
Hotararea consiliului local este verificata de prefectura din punctul de vedere al respectarii legalitatii,a trecu fara sa fie contestata sau intoarsa de la prefectura ? De obicei HCl/urile care intra in contradictie cu prevederile legale sunt atacate de prefectura in contencios administrativ.
Hotararea consiliului local nu poate fi mai presus de lege.

Astfel de norme juridice se emit in general la nivel local pe probleme locale si numai in conditiile in care nu exista o lege sau alt act normativ care sa reglementeze din punct de vedere juridic o relatie sociala.

Asadar, doar daca nu incalca legea sau un alt act normativ se poate emite o astfel de hotarare a consiliului local.
Hotararile consiliilor locale nu pot adauga/modifica/anula prevederi ale unei legi, fiind supuse controlului de legalitate, exercitat de prefectul. vezi Legea 215/2001, republicata.
NU anuleaza.

Pe logica "un HCL anuleaza HG/ L", s-ar putea anula Legislatia Europeana :)

Plus ca HCL sunt date in baza unei Legi, si nu poate fi mai presus de gradul Legii care o face "speciala" :D.

Apropo, ce e mai presus, o HL sau o Lege? Sau intre Lege si o Lege Organica ? Sau intre o Lege Organica si Constitutie ? sau intre Constitutie si Legislatia UE ? Ar fi interesant de la profesionisti o "scala" a Legii, in toate "emanarile" ei (CL, CJ, .gov, EU, CEDO) :D

Se poate face, ca sa fim toti lamuriti ?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare consiliu local de catre prefect bil63 bil63 Buna ziua, Stimate doamne, stimati domni, Am sa caut sa fiu cat mai succint cu putinta. In luna august am inregistrat o cerere adresata consiliului local ... (vezi toată discuția)
Avocat, notar, expert contabil - autorizatie de functionare primarie Crinel Crinel OG 99/2000 nu include profesiile liberale intre activitatile pentru care este necasar obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie. Totusi la Bacau ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare consiliu local janina drula janina drula cine anuleaza o hotarare de consiliu local ? multumesc (vezi toată discuția)