avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor nementionat pe Titlul de proprietate. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor nementionat pe Titlul de proprietate. Succesiune. Intabulare.



Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine!
Scopul final al expunerii este intentia de a face cadastrul si intabularea unui teren agricol,arabil,de 10ha, dintr-un sat. Terenul este dat in arenda de cinci ani,de mama mea,unei asociatii agricole.

Terenul a fost obtinut in 1994,prin Legea 18/1991 Fond Funciar, ”prin reconstituirea dreptului de proprietate a mostenitorilor defunctului….(bunicul meu)…. “,inscrisi pe verso Titlului de Proprietate.

Bunicul meu a avut trei copii, doua fete (mama mea si sora ei) si un baiat. Dintre toti cei trei urmasi,singura care traieste este mama mea,acum octogenara.

Pe verso Titlului de Proprietate sint insa trecute doar numele mamei mele si a sorei decedate (sora a decedat in 1993, nu a avut copii,sotul ei a decedat si el dupa un an, casa in care au locuit a revenit unor verisoare de-ale sotului).
Nu stiu de ce nu a fost mentionat pe Titlu si numele fratelui (decedat , a avut mai multi copii, care traiesc ). Mama mea nu-si mai aminteste exact cum au decurs lucrurile cind a fost intrebata la Primarie, in 1995,citi urmasi au fost dupa bunicul meu. Nu mai stie daca a fost intrebata doar verbal sau a semnat vreun act la Primarie referitor la ceilalti doi mostenitori. Aspectul nefericit este ca pe verso Titlului de proprietate figureaza doar mama mea si sora ei. Fratele mamei-nu.

Nu mai exista nici un alt act de proprietate referitor la acest teren. Nu s-a deschis inca succesiunea pentru acest teren,nu s-a dezbatut nici o mostenire. Singura care s-a interesat de teren a fost mama,care nu se pricepe absolut de loc la acte, dar are un cult pentru “pamintul parintilor ei”,pe care a dorit sa-l conserve si sa fie lucrat. In acest sens,In 1995 a arendat, prin intermediul unei rude din sat careia i-a dat procura, acest teren, desi practic nu a cules personal niciodata roadele (partea care i-ar fi revenit raminind,prin conventie verbala, anual,acelei rude).

Intentionez ca in numele mamei mele sa fac cadastrul si intabularea acestui teren (nu pentru a-l instraina,ci pentru a actualiza si a clarifica definitiv situatia juridica a terenului). Am inteles ca pentru asta trebuie ca mama sa deschida succesiunea dupa sora decedata, pentru a obtine un Certificat de mostenitor. De aici se complica lucrurile.

Intrebari:

1) Unde este mai bine de deschis succesiunea, in acest caz,la Judecatorie sau la Notariat? Nu conteaza cit costa (stiu ca prin Judecatorie este mai ieftin);

Mama va trebui sa declare la deschiderea succesiunii ce urmasi mai stie. Daca il declara cu aceasta ocazie si pe fratele ei, va fi intrebata de ce nu l-a declarat si in 1995, cind s-a emis Titlul de proprietate! Gestul ei ar putea intra sub incidenta legii, si institutia la care va fi deschisa succesiunea sa sesizeze acum autoritatile?! (de ex. fals in declaratii). Daca exista acet risc,atunci nu mai deschid succesiunea! - ceea ce inseamna ca nu voi putea niciodata intabula acest teren? Intentionez sa-l intabulez acum,fiindca mama are o anume virsta, iar in viitor situatia terenului se va complica si mai mult. Nici ea,nici eu nu avem nimic impotriva ca si ceilalti urmasi sa intre in drepturi, desi pina in prezent nu s-au interest deloc. De altfel, pe acele verisoare din partea sorei nici nu le cunoastem,nu stim cine sint, presupun si ca ele habar n-au de teren,iar cu copiii fratelui mamei nu am mai tinut legatura de foarte multi ani,nu stim nimic de ei.

2) Pe cine declaram la succesiune? Doar pe sora mentionata pe Titlu sau si pe fratele nementionat pe Titlu? Sintem obligati sa-i cautam pe ceilalti urmasi prin tara,evidenta populatiei etc?

3) Mama imi poate da mie procura pentru deschiderea succesiunii si ulterior dezbaterea mostenirii, tinind cont ca terenul este intr-o localitate indepartata,iar mama are o virsta inaintata ?

4) Pot face cadastrul si intabularea doar pe baza Titlului de Proprietate, fara a avea Certificatul de mostenitor (deci fara a mai deschide succesiunea)?

5) Este mai bine sa las lucrurile asa cum sint si sa nu mai facem succesiunea + cadastru + intabulare?

Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Mihail nelu Ciobanu , Avocat 09:56, 17 Mai 2012
In primul rand, trebuie dezbatuta succesiunea bunicului d-vs, competenta revenind notariatului sau judecatoriei de la ultimul domiciliu al defunctului . Succesiunea va reveni celor trei copii ai bunicului, chiar daca numai doi au fost trecuti pe titlu. Nu va fi nici o problema din punct de vedere legal pentru mama d-vs., deoarece la momentul eliberarii titlului nu era dezbatuta succesiunea bunicului d-vs.
Apoi se va deschide succesiunea de pe urma fratilor decedati ai mamei d-vs.Insa, notarul va trebui sa-i citeze la succesiune pe toti mostenitorii fratilor mamei d-vs.
Sfatul meu este sa va adresati intr-o prima faza notarului, iar daca nu va intelegeti cu privire la partaj sa mergeti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune , mostenitor nedeclarat , intabulare teren agricol . ContSters252403 ContSters252403 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face cadastrul ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesiune werner werner am si eu o intrebare.... sora bunicii mele a decedat in decembrie si nu are copii.. mai suntem din partea lor, in familie, eu si o matusa care are doi copii ... (vezi toată discuția)