avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia de tardivitate invocata in recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia de tardivitate invocata in recurs

O societate comerciala a formulat o plangere contraventionala. Intimata (institutie publica) a invocat exceptia tardivitatii plangerii contraventionale. Prima instanta a respins aceasta exceptie si a admis plangerea.
Institutia publica a formulat recurs dar nu a cerut instantei de recurs ca sa verifice inca o data daca intr-adevar se impunea respingerea exceptiei tardivitatii invocate in fata primei instante (recursul a fost intemeiat pe chestiuni de fond).
La primul termen de recurs, instanta de recurs a cerut din oficiu reprezentantului recurentei, ca sa isi spuna punctul de vedere cu privire la exceptia tardivitatii invocata prin intampinarea facuta la plangerea contraventionala. Reprezentantul recurentei nu si-a spus punctul de vedere (probabil ca a uitat, el s-a referit numai la motivele invocate in scris in recursul facut de respectiva institutie publica).
In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti, instanta de recurs din oficiu, poate sa constate ca plangerea contraventionala a fost facuta tardiv? Exista vreun text legal care sa oblige instanta de recurs sa constate din oficiu (daca recurenta nu a solicitat prin recurs si nu si-a spus punctul de vedere la termenul de recurs la care a fost intrebata), faptul ca plangerea contraventionala a fost formulata tardiv, deşi acum ne aflăm în recurs? Art.304 indice 1 din C. Pr. Civ. permite instantei de recurs ca sa verifice daca plangerea contraventionala a fost introdusa tardiv, chiar daca recurenta nu a solicitat acest lucru (precizez ca recurenta si-a intemeiat recursul pe art.304 indice 1 din C. Pr. Civ.)?
Daca recurenta face concluzii scrise in care cere instantei de recurs sa se pronunte cu privire la tardivitatea invocata prin intampinarea formulata la plangerea contraventionala, instanta de recurs va analiza respectiva exceptie?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:04, 23 Mai 2012
Recursul declarat impotriva unei hotarari care ,potrivit legii ,nu poate fi atacata cu apel,nu este limitat la motivele de casare prevazute in art. 304 ,instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele , potrivit art. 304 ind. 1 c.lpr.civ.
Excepţia tardivităţii este o excepţie de procedură, fiind, în mod evident, în legătură cu modul de desfăşurare a procesului.
Excepţia tardivităţii este o excepţie peremptorie pentru că, odată admisă, are drept consecinţă respingerea sau anularea acţiunii făcută cu nerespectarea termenului prescris de lege.
Excepţia tardivităţii poate fi absolută sau relativă, după cum norma încălcată este imperativă sau dispozitivă.
Dacă decăderea este în legătură cu o normă de ordine publică, sancţiunea poate fi invocată şi direct în apel sau în recurs.
duduionescu a scris:
In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti, instanta de recurs din oficiu, poate sa constate ca plangerea contraventionala a fost facuta tardiv?

Intrucat discutam despre incalcarea unei norme imperative de ordine publica, instanta de recurs poate sa ridice din oficiu exceptia tardivitatii si sa o puna in discutia partilor.


duduionescu a scris:
Daca recurenta face concluzii scrise in care cere instantei de recurs sa se pronunte cu privire la tardivitatea invocata prin intampinarea formulata la plangerea contraventionala, instanta de recurs va analiza respectiva exceptie?

Exceptiile nu se invoca prin concluzii scrise iar instanta se poate pronunta asupra lor numai dupa ce le-a pus in discutia partilor, cu respectarea principiului contradictorialitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia necompetentei teritoriale in recurs - plangere contraventionala costache80 costache80 Prin plangerea contraventionala, petentul a invocat exceptia lipsei competentei teritoriale a instantei iar intimatul nu a facut niciun fel de mentiune cu ... (vezi toată discuția)
Tipul de aparare ? oanaportar oanaportar Hristos a inviat ! Va rugam frumos sa ne ajutati si sa ne dati un raspuns pentru a intelege intr-un proces civil, - cand apărările formulate în ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza art. 304 indice 1 cod procedura civila? vaiscovici vaiscovici La art. 304 indice 1 din C. Pr. Civ. se precizeaza ca recursul declarat impotriva unei hotarari care potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este ... (vezi toată discuția)