avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este obligatorie acordarea de zile libere platite ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este obligatorie acordarea de zile libere platite pentru evenimente deosebite?

Daca pentru 2012 nu exista un contract de munca unic la nivel national in vigoare,cu alte cuvinte nu exista nici coeficienti de ierarhizare care sa se aplice la nivel national (nu sunt obligatorii). Atunci putem considera ca angajatorii nu sunt obligati sa acorde salariatilor un anumit numar de zile libere platite pentru evenimente deosebite? Pot sa stabileasca la nivel de unitate numarul acestora,precizandu-se in Regulamentul Intern?
Putem considera ca au un caracter obligatoriu sau doar orientativ?
(Exempu: se pot acorda 2 zile pentru nastere unui copil sau este obligatoriu acordarea a 5 zile?)
Care este baza legala in cazul obligativitatii acordarii acestor zile?
(* Legea 130/1996-abrogata si in Codul Muncii nu apar specificate.)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 21 Mai 2012
Art. 152 C.mun.:
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, pentru a se beneficia de astfel de zile libere platite ar trebui ca evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sa fie reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului ...

Pentru sectorul bugetar exista HG nr.250/1992.
Zilele libere platite pentru nasterea copilului se acorda in baza Legii 210 din 1999. Potrivit acestei legi , tatal copilului beneficiaza de 5 zile lucratoare platite in primele 8 saptamani de viata a copilului,. Tot potrivit acestei legi se mai pot acorda o singura data inca 10 zile lucratoare daca a absolvit un curs de puericultura.
Legea se refera numai la concediu paternal care se acorda tatalui , insa pentru celelalte evenimente deosebite trebuie sa existe anumite dispozitii prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu nastere copil Makedon Makedon Bună ziua! Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere ... ionutzu454 ionutzu454 Buna ziua! La nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere de la muncă 5 zile sau 10? Și dacă am absolvit și cursul de puericultura mi se mai adauga ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)