avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie anticipata?
2)Sotul nascut in 1955/31aug,incepand cu ce data poate solicita pensie anticipata
si daca la pensia anticipata poate beneficia de reducerea de circa 1an si cateva luni ca a lucrat in conditii:ofiter mecanic pe vapor=9ani;actual are la vechime minim 36ani de munca;sau reducerea se aplica numai la pensia de varsta?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:16, 30 Mai 2012
Va puteti pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. - Pensia anticipata si cea anticipata partiala se calculeaza la fel ca si pensia pentru limita de varsta.
- In cazul pensiei anticipate partiale se aplica o diminuare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La data indeplinirii conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta se elimina diminuarea si veti primi pensia intreaga.

2. - Pentru un barbat nascut in 1953 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, satgiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

3. Sotul poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta la 65 de ani (in cazul in care cei 9 ani ii are inregistrati pe carnetul de munca lucrati in gr.a II-a de munca atunci varsta standard de pensionare scade cu 1 an si 6 luni, adica poate solicita pensie pentru limita de varsta la 63 de ani si 6 luni).
- pensie anticipata partiala la 60 de ani (diminuarea pensiei va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare).
- La data indeplinirii conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta se elimina diminuarea si va primi pensia intreaga.

4. Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, ar trebui sa aiba un stagiu de cotizare de 43 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In stagiul de cotizare cerut de lege(43 de ani)pentru pensia anticipata si cel de 35 de ani pentru pensia anticipata partiala,nu intra stagiul asimilat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala mystycum mystycum buna ziua,am si eu o rugaminte.Tatal meu are 61 ani si o vechime totala in munca de 40 ani.as dori sa stiu daca si in ce conditii se poate pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)
Am 38 de ani vechime. pot deveni pensionar? alinbolbos alinbolbos Buna, Sunt nascut in 14 octombrie 1954 (varsta de 58 ani) si am 39 de ani pe cartea de munca, din care unul e anul in care am efectuat stagiul militar. ... (vezi toată discuția)
Data pensionare tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: conform ultimelor reglementari in vigoare, as dori sa stiu cand pot iesi la pensie la limita de ... (vezi toată discuția)