avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Propunerea tehnica -prezentare document
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Propunerea tehnica -prezentare document

Buna ziua!

In cadrul unei licitatii un ofertant a prezentat un document "Durata de executie" in Propunerea financiara si nu in Propunerea tehnica asa cum era solicitat prin Fisa de date. Un alt ofertant, prezent la deschidere, a facut aceasta mentiune (cea de mai sus) pe Procesul verbal al sedintei de deschidere. In Fisa de date la "Modul de prezentare a propunerii tehnice" scrie "Ofertantii au obligatia de a prezenta si graficul de executie". Restul ofertantilor au prezentat graficul de executie in Propunerea tehnica, iar unii si in Propunerea financiara.
Este aceasta situatie un motiv de descalificare a ofertantului mentionat la inceput sau un motiv de contestatie din partea celorlalti? Ma gandesc poate la "tratamentul egal"
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 22:42, 3 Iulie 2012
Consider ca nu este motiv de descalificare, documentul a fost depus. Faptul ca s-a mentionat la deschidere este in avantajul celui care l-a depus, exista dovada ca s-a depus odata cu oferta. In practica sunt dese situatiile in care documentele sunt depuse in alt loc. Asta nu distorsioneaza cu nimic existenta ofertei in ansamblu, cea care sta la baza viitorului contract.
In temeiul aceluiasi principiu al tratamentului egal, precum si al nediscriminarii, nu poate fi respins un ofertant care a depus documentul, la fel ca toti ceilalti ofertanti, chiar daca nu l-a depus in acelasi loc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2012
vlad nicolae, moderator
Cred ca se pot cere clarificari in legatura cu situatia creata. Daca ofertantul in cauza raspunde ca acesata situatie s-a creat dintr-o eroare materiala nu ar trebui sa fie probleme.
Sau sa punem problema altfel: i se creaza un avantaj ofertantului in cauza de asa maniera incat sa schimbe rezultatul procedurii?
Tot in cadrul aceleasi proceduri si tot la Propunerea tehnica, prin Fisa de date, s-a solicitat ca ofertantii sa prezinte o declaratie pe propria raspundere cum ca vor respecta conditiile de protectie a muncii, mediu etc. Doi dintre ofertanti nu au prezentat aceasta declaratie, dar in cadrul ofertei tehnice au mentionat ca vor respecta toate normativele in vigoare privind protectia muncii, securitatea in munca ..... Toti ceilalti ofertanti au prezentat aceasta declaratie pe propria raspundere (precizez ca au fost in total 11 ofertanti si procedura este cu etapa finala de licitatie electronica). Unul din ofertantii care nu a prezentat declaratia are cel mai mic pret.
Intrebarea este daca se descalifica acesti 2 ofertanti si in baza carui art. din OUG 34/2006?
In primul rand eu asi solicita clarificari in legatura cu documentele lipsa, chiar daca se regasesc ceva date despre acestea printre alte documente. asi formula ceva de genul:
... va rugam sa ne precizati unde anume in propunerea tehnica depusa de societatea dumneavoastra, se regaseste ... (si precizezi declaratia)... . In cazul in care aceasta nu se regaseste in propunerea tehnica depusa de societatea dumneavoastra, comisia de evaluare solicita aceasta declaratie asa cum a fost aceasta solicitata in Fisa de date la cap. ....

In felul asta ii lasi pe iei sa iti precizeze daca , in propunerea tehnica se regasesc mentiunile despre acea declaratie, sau o conpleteaza si o depun in conformitate cu specificatiile din fisa de date.
Nu poti sa descalifici ofertanti respectivi pana nu soliciti clarificari.
In cazul in care nu raspund in termenul acordat ii respingi in conformitate cu art. 79, alin (1), din HG 925/2006, respectiv ”În cazul în care ofertantul nu transmite în perioada precizată de comisia de evaluare clarificările/răspunsurile solicitate sau în cazul în care explicaţiile prezentate de ofertant nu sunt concludente, oferta sa va fi considerată neconformă”.
In cazul in care raspund evaluezi raspunsul si ei o decizie. Art. art. 79, alin (1), din HG 925/2006 te ajuta si in cazul in care raspunsul ofertantilor nu este concludent.

Sper sa te fi lamurit putin.
Eu consider ca nici acesta nu este un motiv temeinic de descalificare, fiind interpretabil si contestabil. Cei doi ofertanti au declarat ca vor respecta conditiile. nu este semnificativ ca nu au facut-o intr-un formular ci in propunerea tehnica.

Alte discuții în legătură

Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor mada_dum mada_dum Buna ziua, In cadrul sedintei de deschidere a unei cereri de oferte, unul dintre ofertanti nu a introdus in plic propunerea tehnica. Mai mult, se si intreba ... (vezi toată discuția)
Lipsa documente calificare ofertant lemontee lemontee Buna ziua, se poate descalifica un ofertant conf. art. 36 alin. 1 lit. b din HG 925/2006 pentru neprezentarea unui document de calificare? art. 77 din HG ... (vezi toată discuția)
Oferta inacceptabila poparaluca poparaluca Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit pana acum. In cadrul unei licitatii prin cerere de oferte un operator economic a depus oferta care se ... (vezi toată discuția)