avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... acord pentru iesirea din tara a minorului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

acord pentru iesirea din tara a minorului

buna ma numesc Alexandra...as avea si eu o intrebare...eu sunt plecata in Italia si as vrea sa imi aduc fetita la mine...problema este ca nu pot veni eu in tara dupa ea...as putea sa fac imputernicire de aici si sa o trimit in tara sa vina altcineva sa o aduca?
Cel mai recent răspuns: alessandra2221 , utilizator 13:18, 5 Iunie 2012
La iesirea din tara a minorilor cetateni romani este necesar acordul expres al ambilor parinti.
Daca fiica dumneavoastra va iesi din tara insotita de altcineva decat parintii sunt necesare urmatoarele:
- Pasaport sau carte de identitate pentru fiica si persoana insotitoare;
- O declaratie autentificata din partea ambilor parinti (sau declaratii separate) prin care va exprimati acordul cu privire la calatoria minorei (care trebuie sa includa datele parintilor, datele minorei, datele persoanei insotitoare, perioada si scopul calatoriei, ruta pe care se deplaseaza, daca va ramane in statul de destinatie si cui va fi incredintata, adresa la care va locui, precum si daca urmeaza sa ramana acolo sau se intoarce in tara insotita de aceeasi persoana sau de catre altcineva, caz in care se vor mentiona datele insotitorului). Declaratia poate fi autentificata la ambasada sau consulatul roman, la un notar din Romania, sau la un notar italian, caz in care trebuie apostilata conform Conventiei de la Haga din 1961 de catre Ufficio Legalizazzioni din cadrul prefecturii de rezidenta, apoi tradusa si legalizata in Romania.
- Certificat de cazier judiciar al persoanei insotitoare.

Bineinteles, acordul tatalui nu este necesar daca copilul nu e recunoscut de tata, daca tatal este decedat (caz in care trebuie prezentat certificatul de deces) sau daca detineti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care copilul v-a fost incredintat spre crestere si educare / prin care s-a dispus exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre dumneavoastra;
va multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire minori din italia in romania coryna_urziceanu coryna_urziceanu Buna ziua, Locuiesc in Italia si am o fetita de 11 ani care as dori sa o trimit in Romania cu o prietena,in luna iulie.Intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Acte necesare ptr. iesire minor din tara medvoinea medvoinea BUNA ZIUA! CE ACTE TREBUIESC,PTR. CA SOTIA MEA SA VINA CU COPILUL IN ANGLIA? TREBUIE DECLARATIE LA NOTARIAT? PASAPORT PTR.COPILUL MINOR?===COPILUL ARE 4 ... (vezi toată discuția)
Pasaport lorry10 lorry10 Buna ziua, as dori sa aflu conditiile pt eliberarea pasaportului pt fiul meu in varsta de opt ani.Am divortat de sotul meu,am castigat custodia copilului,am ... (vezi toată discuția)