avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... mai beneficiez de somaj ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

mai beneficiez de somaj ?

Buna ziua !
Ma aflu in urmatoarea situatie :
Dupa ce am intrat in somaj din luna aprilie ( cu drept de somaj pe un an ) am gasit un loc de munca la o firma si m-am angajat semnand un contract pe perioada determinata de 7 luni incepand cu 14 mai 2012 :
Intrebare :
Daca am posibilitatea legala sa revin la somaj (sa renunt la acest loc de munca ),
perioada de proba fiind de 30 de zile ? (cu drept de a lua indemnizatie de somaj)
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 8 Iunie 2012
Puteti beneficia de somaj pe dreptul creat anterior angajarii. Important este ca incetarea CIM sa se faca 31 (3) din codul muncii. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
1. Daca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inseamnca ca s-a suspendat indemnizatia de somaj.

2. - In perioada de proba CIM poate inceta din initiativa oricarei parti, fara preaviz si fara motivare, conform art.31(3) din Codul muncii.
- Dar ATENTIE: veti putea relua indemnizatia de somaj, de unde a ramas, numai daca initiativa incetarii CIM apartine angajatorului.
- Daca initiativa incetarii CIM va apatine dvs. nu veti mai putea relua indemnizatia de somaj si aceasta inceteaza.

3. Daca angajatorul nu vrea sa va inceteze astfel CIM atunci sunteti nevoit sa lucrati pana se implinesc cele 7 luni de contract (14 decembrie 2012) si la incetarea de drept a CIM, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (conf. art.56(1), lit.i) din Codul muncii) veti putea relua indemjnizatia de somaj de unde a ramas.

georgettegan:
1. Raspunsul dvs. nu este corect.

2. Iata ce spu Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
...
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

3. - V-am mai atras atentia de mai multe ori, si pe forum si prin mesaj privat, asupra incorectitudinii raspunsurilor pe care le dati si care duc in eroare pe cei care asteapta de la noi raspunsuri bazate pe prevederi legale, nu pe intuitie sau din auzite.
- Va rog sa va reconsiderati pozitia de consultant pe forum si sa raspundeti numai in domeniul in care va pricepeti si unde stapaniti legislatia aferenta!
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca perioada de proba arvat_t arvat_t Buna ziua,in perioada de proba de 3 luni,incetarea contractului de munca se face prin acordul ambelor parti?Dar dupa expirarea perioadei de proba,incetarea ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? ofeliadaniel ofeliadaniel Buna seara! Ma numesc ofelia si sunt din Deva, am fost in concediu de crestere copil care mi-a expirat in 8 mai 2011, din 9 mai m-am angajat pe perioada ... (vezi toată discuția)