avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum sa procedez cu Politia Rutiera ???
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum sa procedez cu Politia Rutiera ???

Buna ziua,
Am fost oprit de Politia Rutiera (doi politisti) si mi s-a retinut permisul pentru o presupusa neacordare de prioritate. Mi s-a intocmit proces verbal la care am avut obiectii si anume, am considerat ca faptele descrise nu corespund realitatii. Politistul a notat si mi-a spus ca imi va trimite procesul verbal prin posta, la domicilul meu. Mi-a retinut permisu si mi-a dat o dovada.
Deci, am dovada dar nu am proces verbal pe care sa-l contest, nu am semnat de primire pentru dovada. E legal ???? Ce ar trebui sa fac in acest caz.
Cel mai recent răspuns: NunuMic , utilizator 16:30, 20 Iunie 2012
erai singur sau mai erai cu ,cineva?
Conforn art. 26 alin. 1 din OG 2/2001, daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire. Conform alin. 3 al aceluiasi articol in cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Ijn situatia in care apreciati ca aspectele constatate si consemnate de agentul de circulatie nu releva realitatea,aveti dreptul sa formulati plangere contraventionala impotriva PV in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria responsabila locatiiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Eram singur.

In cazul in care nu primesc Procesul Verbal in termen de 15 zile (atat este valabila Dovada pe care am primit-o in schmbul permisului) mai pot conduce autoturismul ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Art.111. -
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, în condiţiile stabilite în regulament.

(5) În situaţiile prevăzute la art.85 alin.(1), art.90 alin.(1), art.100 alin.(3) şi la art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) lit.e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.

(6) Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare eliberată în condiţiile alin.(4) prevede acest drept, se poate dispune, cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori scoaterii de sub urmărire penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

prin urmare nu mai puteti conduce autoturismul dupa expirarea dovezii, aceasta avand o valabilitate de 15 zile si nici nu o mai puteti prelungi intrucat nu va incadrati la alin. (4) ci la alin. (5).
procesul verbal trebuie comunicat in termen de 30 de zile de la data intocmirii.

semnarea procesului verbal nu presupune recunoasterea vinovatiei, unde trebuie semnat de catre contravenient scrie "am luat la cunostinta" si nu "recunosc fapta".

aveati dreptul inscrierii de mentiuni si de a contesta pv in termen de 15 zile si nu ati fi ajuns in situatia ca dovada sa expire, pv poate fi comunicat si in a 29 zi de la data intocmirii.

HG 1391 reg.aplic.oug 195
Art. 180. – (5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

og 195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

nu vreau sa va dezamagesc dar fiind singur in masina, din pacate sunt sanse putine sa aveti castig de cauza, in astfel de situatii se ia in considerare mai mult "observarea directa a agentului constatator" considerandu-se ca "contravenientul nu a putut prezenta dovezi".
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie tomalenuta tomalenuta Azi am avut ghinionul de a-mi aparea un pieton in fata masinii pe trecerea de pietoni. Pe banda 1 era parcata o masina in fata unei treceri de pietoni (in ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pentru 30 de zile, proces verbal de contravenþie neînmânat Teracsro Teracsro Buna ziua. Am avut parte in urma cu 3 zile de nefericita ocazie sa dau peste un politist dus cu pluta. Eu stationam la o intersectie la semafor iar la ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis neacordare prioritate pietoni teduku199108 teduku199108 Buna seara,in timp ce ma deplasam cu masina personala pe Splaiul Independentei,am avut surpriza ca un echipaj de politie sa ma traga pe dreapta dintr-o coloana ... (vezi toată discuția)