avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea dreptului de proprietate

Buna ziua,

Am un extras CF pentru un imobil cu unic proprietar, imobil dobandit in timp ce proprietarul era casatorit dar nu intra sub incidenta regimului bunurilor commune cf. Art. 30 Codul Familiei, in vigoare la data perfectarii contractului.

Intabularea dreptului de proprietate a fost facuta pentru (nume prenume) , casatorita.

Intrebare:
Prin aceasta notare se intelege ca proprietatea este comuna celor doi soti?
Trebuie obligatoriu eliminate cuvantul casatorita pentru a fi clar ca dreptul de proprietate apartine doar unuia dintre soti?

Multumesc,
Robert
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 08:50, 16 Iunie 2012
Art. 30 - Bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrarã este nulã. Calitatea de bun comun nu trebuie sã fie doveditã.

Daca intabularea este notata cu mentiunea casatorita ,pe cale de consecinta bunul dobandit apartine ambilor soti
ynocentta a scris:

...
Daca intabularea este notata cu mentiunea casatorita ,pe cale de consecinta bunul dobandit apartine ambilor soti


Stimat forumist,

Intabularea unui bun nu are efect constitutiv în ceea ce privește dreptul de proprietate, neasigurând decât opozabilitatea față de terți!

Dacă, din anumite motive - care nu reies din întrebare, dar pot exista, cum ar fi o moștenire - bunul nu este comun, dar a fost intabulat pe numele ambilor soți, se poate face o rectificare de Carte Funciară.

Cu stimă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare - cumparare / fostul proprietar casatorit dar declara pe propria raspundere ca nu e casatorit hpaul hpaul De o saptamana am cumparat un imobil, la notar totul a decurs bine mi sa spus ca actele sunt in regula si ca pot cumpara pretul minim a fost 23000e pe fiscal ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa veropmd veropmd Buna ziua, am si eu o nelamurire. Eu si sotul meu, am construit o casa pe un teren pe care il avea sotul meu inainte de casatorie. Toate autorizatiile de ... (vezi toată discuția)
Casa construita ulterior casatoriei ioannna ioannna Am urmatoarea intrebare , va rog : este posibil sa se poata faca intabularea unei constructii, edificata dupa casatorie, pe numele ambilor soti avand in ... (vezi toată discuția)