avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot solicita instantei sa imi interpreteze cauzele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot solicita instantei sa imi interpreteze cauzele din contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere?

Acesta este textul din contract:
Pretul vanzari este de 219.000.000 lei, din care eu vazatoarea am primit de la cumparatoare suma de 99.000.000 lei echivalentul la 3.000 USD, astazi la data autentificarii actului, iar diferenta de pret se va converti in obligatia e intretinere, in schimbul careia intretinatoarea imi va achita pana la sfarsitul vietii cotele de intretinere, imi va asigura asistenta si ajutorul medical ( cu obligatia ca aceasta sa nu ma interneze intr-un camin de batrani in cazul in care ma voi imbolnavi), iar la deces ma va inmormanta conform datinilor stramosesti si imi va face toate pomenile cuvenite pana la sapte ani.
Noi partile, stabilim de comun acord obligatia de intretinere la suma de 1.000.000 lei lunar.
Eu, X, am cumpara de la Y nuda proprietate asupra apartamentului W, descris mai sus, in conditiile arate si cu suma de 219.000.000 lei din care am acgitat vanzatoarei suma de e 99.000.000 lei echivalentul la 3.000 USD, iar diferenta de pret se va converti in obligatia de intretinere pe care o voi presta in favoarea lui Y, obliganu-ma astfel sa-i achit vanzatoarei pana la sfarsitul vietii cotele la intretinere, sa-i asigur asistenta si ajutorul medical, iar la deces o voi inmormantara conform datinilor stramosesti si ii voi face toate pomenile covenite pana la 7 ani. Sunt de acord cu dreptul de uzufruct viager rezervat de vanzatoare si ma oblig sa respect acest scop.


Va rog sa imi interpretati care erau de fapt obligatiile cumparatoarei si cum pot solicita instatei sa determine clar care erau obligatiile ei.

Va multumesc anticipat!
Cristina
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 01:04, 20 Iunie 2012
Obligatiile cumparatoarei erau acelea de a plati suma de 99 de mil si pana la sfarsitul vietii vanzatoarei sa achite lunat suma de 1 mil de lei si sa aibe grije de aceasta iar la decesul ei sa o inmormantze, obligatiile sunt specificate clar in contract. Puteti cere instantei sa determine clar obligatiei celeilalte parti printr-o cerere de chemare in judecata la instanta din raza teritoriala unde isi are domiciliul parata. Atarea de catre instanta a obligatiilor contractuale a paratei va fi capatul de cerere al respectivei chemari in judecata.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Filip Alexandru, utilizator
Din punctul meu de vedere clauzele sunt foarte clare: achitarea cotelor de intretinere, asistenta si ajutorul medical, iar dupa deces suportarea cheltuielilor de inmormantare si suportarea cheltuielilor pentru pomenire pana la 7 ani.
De asemenea aveti obligatia sa ii respectati dreptul de uzufruct viager.
Poate ar trebui sa ne precizati ce anume nu intelegeti in legatura cu interpretarea contractului.
Nu inteleg aceasta propozitie:
"Noi partile, stabilim de comun acord obligatia de intretinere la suma de 1.000.000 lei lunar."
Cumparatoarea sustine ca obligatia ei era doar achitarea sumei de 100 ron/luna si ca cotele la intretinere asistenta si ajutorul medical intrau in aceasta suma.

Nici nu poate fi vorba despre achitarea sumei de 1.000.000 de lei pe luna. Avam aici un contract de intretinere, nu unul de renta.

Din pacate pentru intretinut, obligatiile de intretinere sunt limitate la plata cotelor de intretinere (eu le vad ca fiind cotele din cheltuielile comune ale imobilului) si la ingrijirea medicala, fara a fi mentionate in contract obligatiile privind asigurarea hranei zilnice.

Repet, plata unei sume de bani ar transforma contractul in unul de renta, ceea ce nu cred ca a fost in intentia partilor.

Ma rog, nici notarul care a autentificat actul nu a fost in cea mai buna forma :slap:

Ma gandeam eu ca acolo este problema. Acea suma de 100 lei/luna a fost trecuta in contract pt a putea echivala cumva prestarea intretinerii in vederea achitarii onorariului notarial si a taxei de timbru.

In rest, obligatiile sunt cele prevazute in contract, putand depasi cei 100 lei lunar in functie de necesitati.

Din pacate debitorul nu se poate libera de obligatie indiferent cat de oneroasa ar fi aceasta pt el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract? nike nike acum 10 ani am cumparat un apartament cu trei camere pentru care am platit valoarea apartamentului si la pret s a mai adaugat obligatia mea , ... (vezi toată discuția)
Probleme formulare testament AndreiC10 AndreiC10 Am un testament formulat in felul urmator: "instituindu-i legatari universali cu obligatia de a ma intretine la domiciliul meu, obligatie care consta in ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)