avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciunea si paguba
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciunea si paguba

Art 215 Cod Penal, cel referitor la inselaciune, spune in felul urmator:

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă

in conditiile in care folosul material consta in acordarea unui credit, iar acest credit este rambursat in continuare de catre cel acuzat de inselaciune, poate banca invoca existenta pagubei?
iar daca nu exista paguba, acuzatia de inselaciune mai sta in picioare?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 19:14, 24 Iunie 2012
Ce va pot spune, este ca acel contract de creditare intre dumneavoastra si banca ar trebui atacat si declarat nul pentru viciu de consimtamant: dolul, iar partile repuse in situatia initiala. Pentru problema penala nu ma pronunt.
anona1963 a scris:

Ce va pot spune, este ca acel contract de creditare intre dumneavoastra si banca ar trebui atacat si declarat nul pentru viciu de consimtamant: dolul, iar partile repuse in situatia initiala. Pentru problema penala nu ma pronunt.


multumesc mult.
insist insa pe latura penala, e presanta...
Nu sunt un specialist ,dar eu vad problema in felul urmator:

Infractiunea de înselaciune este incriminata într-o varianta tip, doua variante spe­ciale si alte doua agravate. Potrivit art. 215 alin. (1) C. pen., varianta tip consta în inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba.

Dumneavoastra va incadrati la:

Prima varianta speciala presupune inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane, cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate.

Prima varianta agravata, comuna celei tip si variantelor speciale consta în înselaciunea savârsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase sau orice alte mijloace frauduloase.

Dumneavoastra platiti creanta, asadar avem de a face cu o recuperare a prejudiciului in cazul unei inselaciuni. (din pct meu de vedere, fapta dumneavoastra se incadreaza la inselaciune). Doar ca pentru prejudicii din inselaciune complet recuperate, sub valoarea de 50.000 de euro, se aplica sanctiune administrativa (amenda de pana la 1000 de lei)

Problema este ca dumneavoastra s-ar putea sa va faceti vinovat si de fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si posibil fals privind identitatea daca buletinul purta alt nume, in concurs real cu infractiunea de inselaciune.

Problema este destul de complicata si astept si alte pareri mult mai avizate. Cred ca trebuie sa apelati la un avocat.


Opinia mea este urmatoarea:
Daca banca face plangere trebuie sa restituiti suma in totalitate imediat, pentru a nu exista paguba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Frauda Maush Maush Buna ziua.As dorii sa stiu si io ce pedeapsa se primeste pentru o teapa pe ebay cu o valoare de 1300$, tiinand cont ca persoana in cauza nu are dosar penal ... (vezi toată discuția)
Prescriere gilvlad gilvlad ce se poate intampla din punct de vedere juridic si deontologic pentru un medic de familie, care avand un contract cu CNAS, a lucrat legal ca medic in ... (vezi toată discuția)