avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire intre sotie si copiii decedatului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire intre sotie si copiii decedatului din alta casatorie

Buna ziua,
Am urmatoarea problema: parintii mei au divortat de ani buni, din casatorie au rezultat 2 copii, tata s-a recasatorit iar acum a divortat.
Ca si bunuri detine pe numele lui o masina inmatriculata in Germania si un apartament pe numle lui si al celei de a doua sotii in Romania, de alte bunuri nu stim pt ca am fost in relatii bune.
Sotia tatalui pt a putea scoate masina din Germania s-a declarat singura mostenitoare si acum vrea sa trimita masina in tara pt a fi inmatriculata.
Noi cei 2 copii din prima casatorie avem vreun drept asupra acestei masini? ce procent?
Am inteles ca la apartament jumatatea tatalui va trebui sa o impartim in trei.
Tata mai are in Germania niste datorii neachitate pe la banci, nu stim cam ce valoare si sotia lui vrea sa impartim atat datoriile cat si "marea avere", din spuselor altora ar rezulta ca nu e prea corect lucrul asta ca ea oricum va primi o pensie de urmas acolo, tata a lucrat cu forme legale, ea s-a declarat singura mostenitoare dar eu cred ca nu va primi pensie de urmas pana ce nu se vor stinge datoriile tatalui si abia dupa aceia va putea incasa pensia, tata nu era pensionar, a murit in urma unei boli, fiind invalid gradul 1, urma ca intr-o luna sa i se stabileasca dreptul la pensie.Sotia nu ne da prea multe informatii, noi suntem aici in Romania si nu cunoastem legile de acolo, doar ne spune ca va trebui sa vindem apartamentul sa platim datoriile si abia dupa aceia daca va mai ramane ceva sa impartim; are tot interesul sa vanda tot, sa nu ne dea nimic.Presupunand ca nu ne vom intelege, faptul ca putem dovedi in instanta ca tata nu a platit pensie alimentara, ne va ajuta cu ceva?
Cel mai recent răspuns: biaioana , utilizator 23:00, 14 August 2012
" si acum a divortat", scrieti dvs. Ati vrut sa scrieti "decedat" sau a divortat si apoi a decedat ?
Pensia de intretinere ce v-o datora tatal nu are legatura cu mostenirea, la fel, nici pensia de urmas a sotiei.
Ar trebui sa aveti un avocat acolo sa va apere interesele.
Conteaza mult ce datorii sunt, daca sunt proprii sau comune cu soata, cat valoreaza casa. Daca e sa va judecati in Germania, nu ramaneti cu nimic, veti plati avocatul si datoriile si cam atat.

Dupa legea romana, jumatatea tatalui o impartiti la 4, nu la 3. Adica sotia supravietuitoare ( daca e cazul), ia 1/4 din partea tatalui, iar copiii impart egal 3/4.

Incercati sa ajungeti la o intelegere.. sa negociati o suma pe care sa v-o dea
Dar de ce sa se judece in Germania? Descendentii defunctului trebuie sa se prezinte la un notar din Romania,si nu de acolo. Mai exact la un notariat de pe raza judetului unde se afla acel bun imobil (apartamentul).

Sotia supravietuitoare (daca erau casatoriti in momentul decesului) va primi 1/4 din masa succesorala (activ + pasiv).
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
Raoul_mw, utilizator
deci sa inteleg ca noi cei doi copii ai tatalui din prima casatorie vom primi 75% din valoarea apartamentului? ea ne-a spus ca vom imparti jumatatea lui de apartament acea parte de 1/2 la trei : intre ea si noi cei doi copii si ea va primi 50% din valoare + partea care o vom imparti.
sunt un pic confuza gi_jane2 spune ca vom imparti jumatatea tatalui( am inteles procentele) dar raoul_mw spune ca vom imparti din masa succesorala, sa inteleg ca masa succesorala se compune din jumatea lui de apartament sau din tot apartamentul?
masa succesorala e compusa din ce avea defunctul la data decesului ? daca avea tot ap, se imparte tot, daca ii apartinea doar jumatate, ca cealalta e a nevesti-sii, atunci numai jumatate.
Din acea jumatate sau cat avea tatal in proprietate, soata ia 1/4, iar voi fratii impartiti egal 3/4.

Am zis de Germania pt ca eu asa am inteles ca ap e acolo si tatal a decedat acolo.

Alte discuții în legătură

Mostenire frati vitregi sandavo sandavo Buna seara Sunt unicul fiu al tatalui meu. Tata s-a recasatorit cu o doamna care avea si ea la randul ei o fata dintr-o casatorie anterioara. In cazul ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu, care m-a abandonat de mic, a decedat. am vreun drept la moștenire, și dacă da, care e procedura? ocsi2015 ocsi2015 Bună ziua Am aflat de curând ca tatăl meu a decedat ( el fiind în altă localitate,si am fost abandonat de mic) doar o singura data ne-am intalnit si ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu batai de cap shaquille7 shaquille7 Salut Comunitate va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect: 1. tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit. in urma acestei casnici am rezultat doar ... (vezi toată discuția)