avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenire in caz de deces (pentru bunuri ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenire in caz de deces (pentru bunuri dobandite inainte de casatorie)

Buna ziua,

Tatal meu a decedat recent, iar acum urmeaza a fi facuta succesiunea (mostenitori fiind eu, fratele meu si sotia tatalui).

Mentionez ca acesta a fost casatorit timp de 30 de ani cu mama mea, divortand in 2011. In timpul casatoriei au achizitionat 2 terenuri impreuna, care in urma divortului au fost impartite 50-50.

In anul 2012 tatal meu s-a recasatorit, si a achizitionat un alt teren impreuna cu sotia lui, unde au inceput construirea unei case.

As vrea sa stiu care sunt drepturile mostenitorilor, pentru ca am auzit pareri diferite din surse diferite (notari, juristi, avocati etc).

Pentru toate bunurile (si cele dinaintea casatoriei si cele achizitionat dupa), sotia lui are dreptul la 1/4 si copiii la 3/4? Sau doar pentru bunurile achizitionate in timpul casatoriei? Are vreo relevanta durata casatoriei lor (in acest caz fiind sub 2 ani)?

Va multumesc anticipat!
Sotia supravietuitoare mosteneste parte din activul si pasivul ramas in urma decesului.Partea ei de 1/2 din ce e bun comun din timpul casatoriei nu se include in masa succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
avvalentina, utilizator
Indiferent de cat a durat casatoria tatalui si de cand sunt cumpartate bunurile, sotia acestuia mosteneste 1/4 , iar copiii dvs si fratele veti imparti egal 3/4 din bunurile ce intra in masa succesorala, adica din tot ce avea tata la data decesului.
Ce avea e ce a obtinut la partajul cu mama dvs ( daca le mai are si nu le-a vandut) si partea lui (1/2)din bunurile comune cu sotia.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Buna ziua.as vrea sa ma interesez in legatura cu mostenirea de la parinti. Mama a decedat iar tatal traieste,nu au fost casatoriti, tata nu a facut nici o mostenire dupa mama.Intre timp Tata a cunoscut o alta persoana de sex feminin,si din aceasta cauza vreau sa lamurim partea de mostenire a mamei,care sunt procedurile.?
Mergeți la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)
Succesiune/mostenire vultur01 vultur01 In urma decesului tatalui meu acum mai bine de 3 ani au rezultat urmatoarele: 2 copii, sotie (mama vitrega). 1 apartament, 1 garsoniera, 1 masina, cont ... (vezi toată discuția)
Succesiune după tata Mulți Miky Mulți Miky Sunt singurul copil al decedatului.daca mama mai are doi copii dintr-o căsătorie anterioară .cât revine fiecaruia daca facem succesiunea ? (vezi toată discuția)