avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale vanzare auto in 2006, nu s-a radiat de la vanzator
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

vanzare auto in 2006, nu s-a radiat de la vanzator

buna ziua,
situatia este urmatoarea: in anul 2006 am cumparat un autoturism de la un cetatean roman, care in ziua imediat urmatoare tranzactiei a plecat din tara. tranzactia s-a intermediat la ACR - Automobil Clubul Roman, atat eu cat si vanzatorul imputernicind ACR sa finalizeze documentatia. Intrucat ACR n-a reusit sa obtina certificatul fiscal pe numele vanzatorului, nu s-a efectuat radierea de la impozit de pe numele acestuia, eu nereusind sa inmatriculez masina pe numele meu. Un an mai tarziu autoturismul l-am vandut la randul meu, iar cumparatorul a avut aceeasi problema, imposibilitatea de a inmatricula masina pe numele lui. Acum, sase ani mai tarziu, se pune problema - cine plateste impozitul aferent acestei perioade? intrucat masina a ramas inregistrata fiscal pe numele vanzatorului de la momentul 2006.
Cel mai recent răspuns: ovidiu_r , utilizator 09:41, 26 Iunie 2012
Tranzactia nu a fost efectuata intre dvs si vanzator(decat in fapt) avand in vedere ca cel care v-a vandut autoturismul nu a obtinut certificatul de atestare fiscala fara obigatii de achitat catre unitatea administrativ teritoriala unde avea domiciliul,
Vanzatorul, cel care v-a vandut dvs, are inca inregistrat autoturismul in patrimoniul lui si deci el figureaza cu impozit auto de plata.
Ce puteti face:
- sa solicitati o nota de plata pe numele vanzatorului de la directia de impozite si taxe din localitatea unde locuia vanzatorul, sa achitati in numele lui, sa luati legatura cu vanzatorul si sa incercati sa va recuperati banii.
- sa va inregistrati la directia de impozite si taxe din localitatea dvs, sa achitati impozitul auto pe perioada cat ati detinut autoturismul, sa solicitati certificat fiscal in vederea instrainarii catre noul proprietar si sa finalizati actele cu noul proprietar urmand ca acesta sa-si inmatriculeze si sa-si declare autoturismul.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
carmen01011958, moderator
Conform Codului Fiscal, Legea 571_2003, ART. 264
(1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoana în cursul unui an, taxa asupra mijlocului de transport se datoreaza de persoana de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
(5) Înstrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pâna când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plata scadente pâna la data de întâi a lunii urmatoare celei în care are loc înstrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale.

In baza imputernicirii lasate de vanzator trebuia obtinut certificatul fiscal si inscrisa masina pe numele dvs, problema este ca fiind vorba de impozitul auto neachitat din 2006, sigur exista si somatie pe numele vanzatorului, daca masina a avut capacitatea peste 2000 cmc, incepand cu 01.07.2010, impozitul a fost majorat. Mergeti la unitatea impozite si taxe unde isi avea domiciliul vanzatorul, in acest fel veti afla cat este de plata.#-o

Vanzatorul o poate radia din evidentele lui in baza contractului de vanzare cumparare, primind amenda pt nedeclararea vanzarii in termen de 30 zile, acesta v-a fi scazut de la impozit cu data contractului. Conform legii, unitatea administrativa teritoriala a vanzatorului este obligata sa instiinteze unitatea administrativa teritoriala a cumparatorului( adica dvs), pt preluarea autoturismului, daca exista somatie deja emisa, inclusiv aceasta v-a fi transferata la unitatea dvs. Aceleasi demersuri se vor face in cazul dvs, prezentati contractul de vanzare cumparare cu actualul proprietar si veti achita doar pt perioada in care ati avut masina, urmand sa fie radiata la dvs si inscrisa la actualul proprietar.
:(
multumesc mult pentru raspunsuri. de foarte mare ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit autoturism c1pr1an c1pr1an Buna seara! De curand am achizitionat un autoturism.Am facut cu vanzatorul doar act de vanzare cumparare la notar. In cazul asta cine plateste impozitul pe ... (vezi toată discuția)
Certificat atestare fiscala. c3zar c3zar Buna ziua . Am cumparat o masina cu numere de germania ( cele valabile 1 luna ) , din tara , de la un targ auto . Am nevoie de certificat fiscal de la cel ce a ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal achizitie autoturism spyke_florin spyke_florin am o masina cumparata si mia expirat fiscalu ca sa o bag la primarie la mine la impozit imi trebui alt fiscal de la proprietar sau e bun acela (vezi toată discuția)