avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Biroul de executari silite de pe langa judecatorii
Discuție deschisă în Executare silită

Biroul de executari silite de pe langa judecatorii

Caz concret: un coleg a divortat in februarie. Hotararea nu a fost redactata, nu a sosit la domiciliu. Azi insa, la birou, i-a sosit din partea Biroului de executari silite de pe langa Judecatoria sector 6 (unde a avut loc divortul), o infiintare de poprire pe salariu, in suma X, reprezentand fix 25% din veniturile lui nete, care au fost trimise la dosar in timpul procesului.
Din asta sa inteleg ca instanta pune, din oficiu, poprire pe salariu si trimite, in baza adeverintei depuse, infiintarea de poprire la locul de munca al celui care e bun de plata.

Intrebare: si eu am o hotarare judecatoreasca din februarie 2012 prin care este stabilita o suma pentru plata intretinerii copilului meu. Exista adeverinta la dosar cu veniturile nete si numele angajatorului (evident...), exista pe site-ul judecatoriei sentinta, insa de 5 luni de zile nu primesc nici o pensie. Daca hotararea va fi redactata peste alte cateva luni (exista cereri de urgentare depuse deja la dosar), nu trebuia oare instanta sa actioneze ca in cazul de mai sus?!
Am vorbit deja cu avocatul meu care crede ca ar trebui sa asteptam redactarea si dupa aia sa ma adresez eu unui executor judecatoresc, dar am senzatia ca ceva imi scapa...doua situatii aproape la fel, dar rezolvari diferite...
Poate un avocat care a avut astfel de cazuri ma poate "lumina".
Multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 11:09, 5 Iulie 2012
Instanta din oficiu trimite infiintarea popririi asupra salariului debitorului.
Asa ar fi trebuit procedat si in cazul dvs.
Probabil sunt mai lenti cei de la judecatorie.
Acea adresa ar fi trebuit trimisa inainte de redactarea hotararii, din momentul cand s-a pronuntat hotararea.
Mergeti personal la judecatorie si depuneti o cerere in acest sens, nu doar de urgentare a hotararii, motivand ca la mijloc este vorba de interesul superior al unui minor lipsit de sprijinul material pt cresterea si dezvoltarea sa.
Multumesc pentru raspuns.
Azi mi-am contactat avocatul iar zilele urmatoare va merge la judecatorie sa se documenteze asupra acestei probleme.
Astept sa vad ce solutie va gasi.
O seara buna.
Stimete utilizator adi_2010
V-am mai expus intr-una din postarile dv variantele pe care le aveti la dispozitie pentru recuperarea pensiei de intretinere. Iar atunci cand am pus/expus opinii pentru a vedea sirul conoligic al evenimentelor ati sarit ca arsa si ati considerat ca raspunsurile mele nu sunt ''avizate''. Dv sunteti cea care se afla in eroare si da, va scapa multe.

Sa o luam cronoligic in speta dv:

Iata ce ati postat la 22 iunie 2011

S-a pronuntat hotararea in procesul de fond si s-a stabilit plata unei pensii alimentare incepand cu luna mai 2010.
Cum pot face insa sa obtin deja pensia alimentara...
Am inteles ca se poate depune o notificare la dosar, insa nu stiu exact cum se face aceasta si cand anume o pot depune. As dori sa comunic un mod in care sa se faca plata (in cont sau mandat postal) ca sa nu apara probleme mai tarziu.


Si iata ce v-am raspuns:
1.Daca stiti locul de munca al tatalui, faceti o cerere la instanta care a pronuntat hotararea si solicitati infiintarea popririi asupra salariului. Cererea o puteti depune imediat. Daca nu cunoasteti locul de munca, nu are rost sa faceti cerere numai pentru a indica un cont in care sa fie virata pensia. Va trebui sa apelati la un executor judecatoresc
.

Dv ati considerat ca m-am repetat in raspuns, deoarece
Eu nu asta intrebasem. Am intrebat strict de notificare
. Si veniti dupa un an, acum in iulie 2012 si afirmati:

Ma aflu intr-un proces inceput in 2010....In apel s-a stabilit o suma fixa de 1000 RON ...la dosar se afla o adeverinta de venituri ....(este vorba de o pensie care trebuie platita incepand cu anul 2010)....

o hotarare judecatoreasca din februarie 2012 prin care este stabilita o suma pentru plata intretinerii copilului meu. Exista adeverinta la dosar cu veniturile nete si numele angajatorului (evident...), exista pe site-ul judecatoriei sentinta, insa de 5 luni de zile nu primesc nici o pensie. Daca hotararea va fi redactata peste alte cateva luni (exista cereri de urgentare depuse deja la dosar),
nu trebuia oare instanta sa actioneze ca in cazul de mai sus?
!


Nu, nu trebuia ca instanta sa actioneze ca in cazul prezentat de dv, deoarece art.453 alin 2 C. pr. civ. care spune asa:

Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere .... cand executarea se face asupra salariului .....infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.


In cazul prezentat de dv, poprirea s-a facut in baza sentintei Judecatoriei si la dosar exista adeverinta cu veniturile debitorului. In speta dv ati omis amanunte importante, pe care am incercat sa le deduc/prezint (si am avut dreptate), iar dv ati sarit ca arsa fara nicun motiv.

Dv doriti sa puneti in executare o decizie a Tribunalului, nu sentinta de la Judecatorie. Tribunalul nu este instanta de fond. Pentru ca dosarul sa se intoarcala instanta de fond, va trebui sa asteptati sa treaca termenul de declarare a recursului. Iar daca va fi depus vreun recurs, dosarul va merge mai departe la Curtea de Apel si abia dupa solutionarea recursului se va intoarce la Judecatorie.

Mai mult, Judecatoria nu putea sa emita ordonanta de infiintare a popririi, decoarece la data solutionarii cazului la judecatorie tatal nu era angajat, deci nu avea unde sa trimita. Singura varianta era sa apelati la execuotrul judecatoresc.

Dar dv nu faceti decat sa cititi in diagonala, fara a intelege nimic.In fine, e problema dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs pensie de intretinere minor 16,5% aaalinaaa aaalinaaa Buna ziua, sunt divortata,am o fetita de 9 ani,fostul meu sot s-a recasatorit si are un baietel din aceasta casatorie,m-a chemat in judecara ptr diminuarea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara manolacheflorentina manolacheflorentina daca tatal biologic al copilului nu \"vrea\" sa plateasca pensia alimentara si asta se intampla de 2 ani, pt.copilul de 9 ani cum se pot recupera banii astia ... (vezi toată discuția)
Recurs la marirea pensiei alimentare ContSters49480 ContSters49480 am nevoie de sfaturi.Pe scurt ,care este problema mea.: Sunt divortat , un copil, pensie alimentara De la 159 ron s-a marit la 351 ron.Am facut recurs si ... (vezi toată discuția)