avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata?

Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea si ea dreptul la 25%, copilul raminind cu 75%. Se poate face cumva sa ramina copilul singurul mostenitor, asa cum este acum?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:32, 4 Iulie 2012
Nu se poate, soţia dvs. va avea dreptul la rezerva succesorală prescrisă de lege. Este un drept legal şi nu poate fi încălcat. Astfel că soţia supravieţuitoare va moşteni cota menţionată de dvs. din bunurile care vor exista la data decesului dvs. în ptrimoniul dvs.
Dacă doriţi ca bunurile dvs.actuale să aparţină în exclusivitate copilului , puteţi să le treceţi pe numele lui acum, anterior căsătoriei dvs. Însă ceea ce veţi mai dobândi în viitor vor fi bunuri care vor intra în masa succesorală.
Nu se poate. Si sotia / sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si are dreptul la rezerva succesorala macar daca nu la cota de mostenire totala de 1/4. Asta este legea.
Puteti inainte de a va casatori sa donati copilului dvs bunurile cu rezerva uzufructului pentru dvs, adica atat timp cat veti trai dvs sa folositi bunurile, neavand dreptul sa le instrainati, caci copilul devine nudul proprietar, urmand ca la decesul dvs sa se intregeasca tot dreptul de proprietate pt copilul dvs. De asemenea puteti constutui si sotiei drept de uzufruct asupra bunurilor atat timp cat traiti dvs.
Da. faceti testament , prin care lasati toate bunurile dvs. copilului, mai putin rezerva seccesorala a sotului supravietuitor, asta in cazul in care decedati dvs, inaintea sotiei.
Rezerva succesorala este jumatate din cota legala, adica 1/2 din 25%.
Daca va deceda sotia, inaintea dvs, in calitate de sot supravietuitar o veti mosteni.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
Francisc Gerber, Avocat
Daca nu doriti sa i lasati chiar nimic sotiei nu faceti testament, donati copilului bunurile cu rezerva uzufructului, donatia este si scutita de impozit intre rude pana la grad 3. Daca lasati testamanet acesta fie va putea fi atacat de sotia supravietuitoare, fie va fi supus reductiunii liberalitatilor excesive pentru incalcarea rezervei succesorale a sotiei care este de 1/8 din masa succesorala, adevarat ca testamentul este mai ieftin decat donatia....

Iar in ceea ce priveste bunurile viitoare pe care le veti achizitiona daca nu doriti sa le impartiti cu sotia dvs in caz de divort, si nu atentie in caz de deces, puteti sa faceti o conventie matrimoniala de separatie de bunuri. In timpul casatoriei ce veti achizitiona va fi bun propriu si l veti putea instraina fara acordul sotiei tot copilului fie prin donatie sau vanzare cumparare.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacată donația unor bunuri proprii făcută copilului dintr-o căsătorie anterioară? Boiceanuca Boiceanuca Am imobile bunuri propii. Am un soţ şi un copil cu soţul meu. Doresc să donez bunurile proprii fiicei mele. Soţul meu sau fiul lui dintr-o căsătorie ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare, donatie, etc. pentru cedare cota de proprietate imobil p1967 p1967 Buna ziua! Sunt o persoana recasatorita ,amandoi avem copii majori din primul mariaj.Eu sunt posesorul unui imobil cu act de donatie de la parintii mei care ... (vezi toată discuția)