avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... administrator de website, dat in judecata pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

administrator de website, dat in judecata pentru postarea utilizatorilor

Buna ziua,
Acum cativa ani buni am inregistrat un domeniu pe internet cu intentia de a face un forum pe internet cu diverse discutii de electronica, calculatoare, etc. La inceput m-am ocupat de website dar in timp am lasat-o cam balta din cauza timpului (lucrez mult). Saptamana aceasta am primit un telefon de la un individ din Moldova (si cu nr de Moldova) care ma intreba daca sunt administratorul si proprietarul site-ului cu pricina la care am raspuns ca da si mi-a spus ca vrea sa-mi trimita un e-mail si daca e-mailul este corect. Pana aici toate ok (nu mi-a spus despre ce este vorba). Am primit apoi la cateva zile mai tarziu, e-mailul in care ma instiinta ca a depus o cerere de chemare in judecata la curtea de apel Chisinau pe numele meu, administratorul site-ului cu pricina pentru ca am incalcat drepturile de autor referitor la o carte scrisa de el, cerere in care cere 5000 de euro el si o suma mult mai mare coautorul lui care este in alta tara.
Analizand mai amanuntit am depistat problema la care se referea:
un utilizator al forumului a postat acum cativa ani o gramada de carti scanate printre care si a persoanei acesteia dar cartile nu erau publicate sau gazduite pe site-ul meu, ci era doar un link catre un pdf gazduit pe un anume site rapidshare.etc
Acum urmeaza si intrebarile:
1. cel care ma cheama in judecata este un cetatean cu domiciliul in moldova iar dosarul ar fi fost depus la curtea de apel chisinau, trebuie sa merg acolo? Eu sunt cetatean cu domiciliul in Romania.
2.in afara de aceasta cerere spune ca va face o plangere catre Procuratura Romaniei pentru a examina incalcarea dreptului de autor si in afara de acestea 2, coautorul lui ma va da in judecata in judecatoria din Ontario, Toronto, Canada. Adica voi avea 3 procese cu acest individ? Este posibil?
3. ca pe orice site exista reguli pe care trebuie sa le accepti atunci cand te inregistrezi. Site-ul cu pricina are terminatia .us (site.us de ex.) iar la inregistrare este scris in engleza, dar pe site se discuta romaneste e vre-o problema asta? eu cred ca nu din moment ce userul a stiut sa se inregistreze si a dat ok.
aici sunt termenii:
www.Sitexemplu.Us - Registration
By accessing “www.Sitexemplu.Us” (hereinafter “we”, “us”, “our”, “www.Sitexemplu.Us”, “[ link extern ] .

Our forums are powered by phpBB (hereinafter “they”, “them”, “their”, “phpBB software”, “www.phpbb.com”, “phpBB Group”, “phpBB Teams”) which is a bulletin board solution released under the “General Public License” (hereinafter “GPL”) and can be downloaded from www.phpbb.com. The phpBB software only facilitates internet based discussions, the phpBB Group are not responsible for what we allow and/or disallow as permissible content and/or conduct. For further information about phpBB, please see: [ link extern ] /.

You agree not to post any abusive, obscene, vulgar, slanderous, hateful, threatening, sexually-orientated or any other material that may violate any laws be it of your country, the country where “www.Sitexemplu.Us” is hosted or International Law. Doing so may lead to you being immediately and permanently banned, with notification of your Internet Service Provider if deemed required by us. The IP address of all posts are recorded to aid in enforcing these conditions. You agree that “www.Sitexemplu.Us” have the right to remove, edit, move or close any topic at any time should we see fit. As a user you agree to any information you have entered to being stored in a database. While this information will not be disclosed to any third party without your consent, neither “www.Sitexemplu.Us” nor phpBB shall be held responsible for any hacking attempt that may lead to the data being compromised.

si daca nu esti de acord nu te inregistrezi...

De ce trebuie sa fiu eu raspunzator ca administrator si ca proprietar al site-ului raspunzator pentru ce a postat altcineva?
cautand pe net despre acest individ am vazut ca de mai bine de 10 ani se ocupa numai de procese iar in ultima luna a depus cereri de chemare in judecata pentru cateva site-uri (cu unul am si luat legatura)

Nu ar trebui sa file tras la raspundere site-ul care a gazduit fisierul propriu zis? Pe siteul meu a fost doar un link catre alt site cu pricina. (rapidshare)

va rog sfatuiti-ma pentru ca nu sunt deloc in domeniu.... si avocatul este foarte scump (iar din cate am inteles nu pot sa ma reprezinte in afara)


Conform legii drepturilor de autor, cred ca va incadrati aici:
Articolul 25. Reproducerea temporară a operelor
Fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor şi fără plata remuneraţiei de autor, se permite reproducerea temporară a operelor dacă actele de reproducere:
a) sînt tranzitorii sau ocazionale;
b) constituie o parte integrantă şi esenţială a unui proces tehnologic;
c) urmăresc unicul scop de a facilita:
transmiterea de către un intermediar în cadrul unei reţele din terţe persoane;
utilizarea licită a unei opere;
d) nu au o semnificaţie economică de sine stătătoare.


Verificati aici daca exista un dosar pe numele dvs: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc pentru raspuns, dar nu prea inteleg eu dreptul si nu stiu daca interpretez corect legea si nu ati mentionat daca este legea din Romania sau legea din Moldova. Referitor la wesite-ul pe care mi l-ati trimis, in cautarile mele l-am gasit si am realizat ca sunt mai multe persoane in situatia mea, respectiv o persoana din Bucuresti cu un forum asemanatoar, si inca 2 siteuri: unul din polonia si unul din alta tara.
Persoana din Bucuresti este inregistrata pe site-ul curtii de apel md dar eu nu sunt cu toate ca am facut schimb de documente cu acea persoana din Bucuresti si cererile noastre pare ca au fost publicate in aceeasi zi. Cand am primit e-mailul individul spunea ceva de vacanta judecatorului pana in septembrie si poate de asta nu apare inregistrata cererea mea de chemare in judecata acolo.
Imi poti ``traduce`` te rog ce ai spus mai sus despre articolul 25?
Articolul dat este din legea drepturilor de autor din Republica Moldova. Prin acel articol, dvs. practic nu veti fi obligat sa ii platiti nimic.

Nu are nimic de-a face vacanta judecatoreasca cu deschiderea unei actiuni, acestea putand fii depuse si in timpul vacantei judecatoresti.

Recomandarea mea este totusi sa angajati un avocat din Moldova. Sunt in general mult mai ieftini decat onorariul cerut in general la noi.

PS: Stergeti link-ul care duce la lucrarea respectivului de pe forumul dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
link-ul si utilizatorul l-am sters imediat ce am primit mail de la respectivul dupa care am mai primit un mail in care spunea ca nu trebuiea sa ma deranjez stergand link-ul `` deoarece existenta linkurilor a fost consemnata in procesul verbal a sedintei de judecata``
mai spunea si ca ``Google a blocat rezultatul cautarii paginilor `` (ceea ce nu este adevarat)
si ca tot google examineaza posibilitatea deconectarii site-ului de la serviciile sale....
Tot in acest al doilea e-mail a mai spus ca a trimis la Procuratura Romana o plangere (cum verific asta?)
si ca a trimis `` la Procuratura Federala a SUA o incheiere judecatoreasca din Toronto
de suspendare a integistrarii numelui de domeniului meu`` (cum sa poata asa ceva?) pina la finalizarea litigiului de judecata ....
va rog spuneti-mi unde gasesc acel articol 25 ca am cautat pe net si nu am gasit/ vreau sa-l citesc mai pe indelete, multumesc
Spune numai tampenii. Conform legislatiei românesti nu ati comis nici o infractiune, deci nu are ce sa faca procuratura.
Oricum, daca ar fi trimit o plangere penala la procuratura generala ati fi primit o citatie.
Care sedinta de judecata? Aia care nu a avut loc pentru ca nu exista o cerere depusă la instanta din Moldova?
Google nu blocheaza rezultatele motorului de cautare doar pentru ca exista niste plangeri.
Care servicii ale lui Google? Beneficiati de servicii oferite de google?
Faza cu procuratura federala e o tampenie si mai mare. Conform legislatiei federale americane, suspendarea unui domeniu se face de instanta din statul american unde este hostat, nu de autoritatile federale.

[ link extern ]

Vrea sa va sperie.

Alte discuții în legătură

Taxa vat RowleyRose RowleyRose Recent am gasit site-ul redbubble si m-am gandit sa imi fac si eu un cont si sa incerc sa imi vand desenele/logo-urile pe el insa aceasta 'Taxa VAT' ma ... (vezi toată discuția)
Fotografie de pe facebook distribuita pe alt site fara acordul meu vlad_style22 vlad_style22 Bună seara, îmi cer scuze că vin aici cu acest cont nou şi fără a avea un \\"trecut\\" în spate însă sunt destul de \\"disperat\\" în momentul de ... (vezi toată discuția)
Needed paperwork chayanne87 chayanne87 Hi, I\'m a romanian citizen planning to apply for US citizenship within a month or two. I\'m married to a US citizen and we have 2 minor children together. We ... (vezi toată discuția)