avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... administrator de website, dat in judecata pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

administrator de website, dat in judecata pentru postarea utilizatorilor

Buna ziua,
Acum cativa ani buni am inregistrat un domeniu pe internet cu intentia de a face un forum pe internet cu diverse discutii de electronica, calculatoare, etc. La inceput m-am ocupat de website dar in timp am lasat-o cam balta din cauza timpului (lucrez mult). Saptamana aceasta am primit un telefon de la un individ din Moldova (si cu nr de Moldova) care ma intreba daca sunt administratorul si proprietarul site-ului cu pricina la care am raspuns ca da si mi-a spus ca vrea sa-mi trimita un e-mail si daca e-mailul este corect. Pana aici toate ok (nu mi-a spus despre ce este vorba). Am primit apoi la cateva zile mai tarziu, e-mailul in care ma instiinta ca a depus o cerere de chemare in judecata la curtea de apel Chisinau pe numele meu, administratorul site-ului cu pricina pentru ca am incalcat drepturile de autor referitor la o carte scrisa de el, cerere in care cere 5000 de euro el si o suma mult mai mare coautorul lui care este in alta tara.
Analizand mai amanuntit am depistat problema la care se referea:
un utilizator al forumului a postat acum cativa ani o gramada de carti scanate printre care si a persoanei acesteia dar cartile nu erau publicate sau gazduite pe site-ul meu, ci era doar un link catre un pdf gazduit pe un anume site rapidshare.etc
Acum urmeaza si intrebarile:
1. cel care ma cheama in judecata este un cetatean cu domiciliul in moldova iar dosarul ar fi fost depus la curtea de apel chisinau, trebuie sa merg acolo? Eu sunt cetatean cu domiciliul in Romania.
2.in afara de aceasta cerere spune ca va face o plangere catre Procuratura Romaniei pentru a examina incalcarea dreptului de autor si in afara de acestea 2, coautorul lui ma va da in judecata in judecatoria din Ontario, Toronto, Canada. Adica voi avea 3 procese cu acest individ? Este posibil?
3. ca pe orice site exista reguli pe care trebuie sa le accepti atunci cand te inregistrezi. Site-ul cu pricina are terminatia .us (site.us de ex.) iar la inregistrare este scris in engleza, dar pe site se discuta romaneste e vre-o problema asta? eu cred ca nu din moment ce userul a stiut sa se inregistreze si a dat ok.
aici sunt termenii:
www.Sitexemplu.Us - Registration
By accessing “www.Sitexemplu.Us” (hereinafter “we”, “us”, “our”, “www.Sitexemplu.Us”, “[ link extern ] .

Our forums are powered by phpBB (hereinafter “they”, “them”, “their”, “phpBB software”, “www.phpbb.com”, “phpBB Group”, “phpBB Teams”) which is a bulletin board solution released under the “General Public License” (hereinafter “GPL”) and can be downloaded from www.phpbb.com. The phpBB software only facilitates internet based discussions, the phpBB Group are not responsible for what we allow and/or disallow as permissible content and/or conduct. For further information about phpBB, please see: [ link extern ] /.

You agree not to post any abusive, obscene, vulgar, slanderous, hateful, threatening, sexually-orientated or any other material that may violate any laws be it of your country, the country where “www.Sitexemplu.Us” is hosted or International Law. Doing so may lead to you being immediately and permanently banned, with notification of your Internet Service Provider if deemed required by us. The IP address of all posts are recorded to aid in enforcing these conditions. You agree that “www.Sitexemplu.Us” have the right to remove, edit, move or close any topic at any time should we see fit. As a user you agree to any information you have entered to being stored in a database. While this information will not be disclosed to any third party without your consent, neither “www.Sitexemplu.Us” nor phpBB shall be held responsible for any hacking attempt that may lead to the data being compromised.

si daca nu esti de acord nu te inregistrezi...

De ce trebuie sa fiu eu raspunzator ca administrator si ca proprietar al site-ului raspunzator pentru ce a postat altcineva?
cautand pe net despre acest individ am vazut ca de mai bine de 10 ani se ocupa numai de procese iar in ultima luna a depus cereri de chemare in judecata pentru cateva site-uri (cu unul am si luat legatura)

Nu ar trebui sa file tras la raspundere site-ul care a gazduit fisierul propriu zis? Pe siteul meu a fost doar un link catre alt site cu pricina. (rapidshare)

va rog sfatuiti-ma pentru ca nu sunt deloc in domeniu.... si avocatul este foarte scump (iar din cate am inteles nu pot sa ma reprezinte in afara)


Este clar ca nu exista nici un proces contra dumneavoastra. Individul incearca din nou sa va sperie. Daca vreti sa va distrati trimiteti-i si dumneavoastra un mesaj de acelasi tip ca l-ati dat in judecata in Romania pentru tentativa de inselaciune, fals de acte si santaj.

De altfel partea cu falsul de acte chia reste reala si puteti sa o reclamati la Politie, aratand cum au ajuns actele la dumneavoastra. Banuiesc ca e si o scrisoare personala in care va cere din nou bani.

N-ar strica sa dati o cautare pe net dupa cartea lui si sa vedeti ce editura a tiparit-o, sa nu fie tiparita pe propriile speze si deci sa nu existe in comert, ca atunci numai el o putea posta pe site, eventual cei de la tipografie, dar asta nu mi se pare plauzibil.
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
Carturarul, utilizator
pai si atunci cum de apare ca inregistrat pe site-ul curtii de apel? [ link extern ]
Atunci lucrurile se schimba si chiar v-a dat in judecata.
Va trebui sa va luati un avocat specializat in domeniu.
Personal cred ca puteti cere stramutarea procesului in Romania, pe motiv ca fapta a fost comisa aici (nu conteaza cine gazduieste site-ul, si cei de la Facebook au gazduire in toata lumea si tot dupa legea irlandeza discuta).
Se aplica legea din tara unde este hostat site-ul sau tara de unde este proprietarul. Deci, nu va duceti la Chisinau, trimiteti in schimb o intampinare prin care sa ridicati exceptia necompetentei instantei moldovene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa vat RowleyRose RowleyRose Recent am gasit site-ul redbubble si m-am gandit sa imi fac si eu un cont si sa incerc sa imi vand desenele/logo-urile pe el insa aceasta 'Taxa VAT' ma ... (vezi toată discuția)
Fotografie de pe facebook distribuita pe alt site fara acordul meu vlad_style22 vlad_style22 Bună seara, îmi cer scuze că vin aici cu acest cont nou şi fără a avea un \\"trecut\\" în spate însă sunt destul de \\"disperat\\" în momentul de ... (vezi toată discuția)
Needed paperwork chayanne87 chayanne87 Hi, I\'m a romanian citizen planning to apply for US citizenship within a month or two. I\'m married to a US citizen and we have 2 minor children together. We ... (vezi toată discuția)