avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... este obligatorie medierea in orice proces civil?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

este obligatorie medierea in orice proces civil?

Am aflat ca de la 1 octombrie 2012 medierea va fi obligatorie, ca procedura prealabila, in orice proces civil. Este adevarat? Daca da, unde este prevazut acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Craciun , utilizator 17:31, 21 Iulie 2012

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 462 din data de 9 iulie 2012 a fost publicata Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Actul normativ introduce un capitol nou referitor la medierea in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata.

Astfel, in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:
- in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a UE in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia dreptului familiei, in cazul neintelegerilor dintre soti privitoare la: continuarea casatoriei; partajul de bunuri comune; exercitiul drepturilor parintesti; stabilirea domiciliului copiilor; contributia parintilor la intretinerea copiilor; orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii;
- in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
- in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
- in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;
- in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces-verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Nu devine obligatorie medierea propriu-zisa, ci este introdusa obligativitatea participarii la o sedinta de informare cu privire la posibilitatea rezolvarii pe aceasta cale a conflictului. Conform legii, sedinta este gratuita, iar mediatorul va elibera un act care va atesta indeplinirea acestei etape procedurale.
Informarea cu privire la mediere devine obligatorie in unele cazuri - clar precizate de Legea 192/2006 modificata si completata iar mediatorul care realizeaza informarea cu privire la alternativa medierii va elibera un proces-verbal referitor la indeplinirea acestei etape.
Sedinta de informare este gratuita.

Mediator Mihaela Craciun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea se face si pentru procesele civile deja incepute ? deosebit ? ContSters241026 ContSters241026 In data de : 12.06.2012 Am depus la tribunal cerere de chemare in judecata a fostului angajator,pentru neplata salriilor-neplata concediilor de ... (vezi toată discuția)
Mediere - aplicabilitate ONEA21 ONEA21 Ce tipuri de conflicte se pot incheia la un mediator. Dati- mi cateva exemple. (vezi toată discuția)
Procedura medierii emil6702 emil6702 Buna seara Mai exista spete pt care medierea este obligatorie? Ma intereseaza in particular in cazul raspunderii civile delictuale/daune morale. Va multumesc (vezi toată discuția)