avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului.ONG 1682/2008
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului.ONG 1682/2008

Buna ziua, ma numesc Ignatescu Mirela-Alina sunt din Craiova si sunt studenta in anul 4 de studiu la Facultatea de Medicina Generala din acelasi oras.Am un baietel in varsta de 4 luni,adica s-a nascut in septembrie 2008. La o luna dupa ce s-a nascut baiatul meu a aparut ordonanta de urgentza 1682/2008 in care prin mass media se spunea ca si mamele studente vor beneficia de cei 600 Ron .
Vreau si eu sa stiu daca pot beneficia sau nu de aceasta indemnizatie..
am citit ordonanta am sunat la directia muncii si nimeni num-a lamurit..
eu pe plan juridic adica am citit 1682/2008 dar nu pot sa zic ca am inteles..
va rog frumos daca ma poate lamuri cineva..
multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:26, 12 Ianuarie 2009
NORMELE METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului
nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
La articolul 4 alineatul (7), literele j), k) si o) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"j) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;
Cred ca aici va puteti incadra. Succes!
Nu sunati la directie, CERETI in scris sa vi se acorde dreptul.
Zic ca nu-l aveti - atunci trebuie sa zica in scris intr-o decizie care se poate ataca. Altminteri ramaneti cu vorba.

Oricum textul legii si al normelor mai cu seama e destul de interpretabil.
Apropos, legea zice:
- a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

iar normele adauga la lege:
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.

Cand folosesti expresia la trecut "a urmat" se pare ca numai absolventele pot fi si mamici cu indemnizatie.
Dar atunci se putea spune simplu: "a absolvit" cursurile (fiind evident ca daca l-ai absolvit atunci insemna ca le-ai si urmat).
Mie imi pare a fi mai degraba un drept ce se poate acorda si in timpul ... urmarii cursurilor, dar sub conditia absolvirii (ai primit, dar n-ai absolvit = ai de restituit). E un punct de vedere.
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copil sabyxela sabyxela Fiica mea va naste in luna [b]martie 2011[/b], as dori sa-mi spuneti daca poate solicita indemnizatie pentru crestere copil in conditiile in care: - a urmat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crest copilului daca mi am platit singura impozitele vulpitza vulpitza Buna ziua. Stie cineva daca se pot lua cei 800 Ron pt cresterea copilului daca mi am platit singura contributia la asig de sanatate?Va rog sa ma lamuriti si pe ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil alinasavin alinasavin Am angajat o studenta, in ultimul an, cu data de 01 februarie 2006. A terminat facultatea dar nu si-a dat licenta. A ramas insarcinata urmand sa nasca in ... (vezi toată discuția)