avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

buna....sotia mea este separata de mine de citeva luni.,,,,copilul in virsta de 10 ani este la mine......ea nu este interesata mai deloc de copil,nu il ajuta cu mai nimic(cind se intilneste cu el ii da maxim 10 lei)...divortul este in luna Sepembrie iar ea nu mi-a dat nici un ban pentru cresterea copilului nici in luna Iunie,nici in Iulie si sunt ferm convins ca nu i-mi va da nici in August...ce pot sa fac ca sa primesc banii necesari cresterii copilului pe aceste luni???
Cel mai recent răspuns: Filip Alexandru , utilizator 13:05, 24 Iulie 2012
Odata cu cererea de divort trebuie sa aveti formulat si capat de cerere separat pentru obligarea sotiei la plata pensiei de intretinere a minorului, de la data introducerii cererii.

Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila va putea fi pusa in executare silita ulterior, prin poprire pe veniturile salariale ale sotiei.
Avem art Art. 581
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
Art. 582
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile Art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lilianabh lilianabh Buna ziua! Initial am cerut revenirea la numele de fata,apoi am facut recurs pt.pastrarea numelui avand in vedere prejudecatile din Romania,pt.a fi pe acelasi ... (vezi toată discuția)