avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general calcul tva in vama
Discuție deschisă în Contabilitate în general

calcul tva in vama

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. In calculul tva de achitat in vama pentru produse sosite din statele unite se ia in considerare si valoarea transportului? Furnizorul transmite transportatorului o factura comerciala ce cuprinde doar valoarea produselor, ulterior noua ne transmite factura fiscala ce include si transportul. Care dintre aceste facturi trebuie tradusa si trimisa la vama pentru a se face calculele?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:43, 25 Iulie 2012
Transportul este una valoarea produselor care se vamuiesc este alta. Clar ca trebuie trimisa in vama numai factura cu produsele.
ART. 139 Cod fiscal
Baza de impozitare pentru import

(1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea în vamă a bunurilor, stabilită conform legislaţiei vamale în vigoare, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane şi alte taxe datorate în afara României, precum şi cele datorate ca urmare a importului bunurilor în România, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată care urmează a fi percepută.

(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele şi cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, care intervin până la primul loc de destinaţie a bunurilor în România, în măsura în care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în baza de impozitare stabilită conform alin. (1). Primul loc de destinaţie a bunurilor îl reprezintă destinaţia indicată în documentul de transport sau în orice alt document însoţitor al bunurilor, când acestea intră în România, sau, în absenţa unor astfel de documente, primul loc de descărcare a bunurilor în România.

Regulamentul vamal:
Dispozitii referitoare la cheltuielile de transport


Art. 68. - În aplicarea prevederilor art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul vamal si a punctului 3 b) al notei relative la art. 1 din Acord privind pretul efectiv plãtit sau de plãtit:

a) în situatia în care mãrfurile sunt transportate cu acelasi mijloc de transport pânã la un punct situat dupã locul de introducere în teritoriul vamal al României, cheltuielile de transport sunt repartizate proportional cu distanta parcursã în exteriorul si în interiorul teritoriului vamal al României, numai dacã nu sunt prezentate autoritãtii vamale justificãri care sã arate costurile care ar fi fost suportate în conformitate cu un tarif obligatoriu si general pentru transportul mãrfurilor pânã la locul de introducere pe teritoriul vamal al României;

b) în situatia în care mãrfurile sunt facturate la un pret unic franco destinatie care corespunde pretului la locul de introducere în teritoriul vamal al României, cheltuielile de transport în interiorul României nu se deduc din acest pret. O astfel de deducere poate fi admisã dacã se prezintã autoritãtii vamale justificãri din care sã rezulte cã pretul franco frontierã este mai mic decât pretul franco destinatie. Prin pret franco la destinatie sau la frontierã se întelege pretul de la locul în care vânzãtorul îsi îndeplineste obligatia de livrare a mãrfurilor;

c) în situatia în care transportul se efectueazã cu titlu gratuit sau este efectuat cu mijloace de transport apartinând cumpãrãtorului mãrfurilor, cheltuielile de transport pânã la locul de introducere în teritoriul vamal al României, calculate pe baza unui tarif aplicabil în mod normal transporturilor de acelasi tip, se includ în valoarea în vamã a mãrfurilor importate.

Art. 69. - (1) Taxele postale referitoare la mãrfurile expediate prin intermediul postei, suportate pânã la locul de destinatie, se includ în valoarea în vamã a mãrfurilor respective, cu exceptia taxelor postale suplimentare suportate pe teritoriul României.

(2) În situatia în care se determinã valoarea expeditiilor fãrã caracter comercial, nu se efectueazã nici o ajustare a valorii declarate în ceea ce priveste astfel de taxe.




Va trebui sa prezentati factura care cuprinde si transportul.
Mi-au trecut prin mana sute de DVI-uri dar sa vad calculat TVA in vama la transport asta in nici-un caz. TVA-ul in vama se calculeaza la valoarea statistica si atata. A, optional sa ai si factura de transport sa le arati cum ai adus produsele in tara asta e altceva!
PS. Doamna t.simona as avea doua intrebati pentru dvs:
1.Ati vazut vreodata un DVI?
2.Stiti ce este valoarea statistica?
Dle nu intru in polemici cu dvoastra.
Initiatorul subiectului este suficient de inteligent sa-si dea seama cine are dreptate.

Dvoastra numai succes va doresc si controale cit mai putine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura e-bay laurail laurail buna ziua! am achizitionat un produs din state prin intermediul e-bay-ului in valoare de 443 $. Singura factura pe care o am este cea emisa de site-ul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contabila import scorus69 scorus69 buna seara va rog mult sa ma ajutati cu o monografie la urm.situatie am import FOB non UE pe pe DVI am -total factura import -12924.88 usd usd=3.2251 -val ... (vezi toată discuția)
Inchidere leasinguri Spider06 Spider06 Buna ziua Am 2 contracte de leasing utilaje cu o societate dintr-o tara din comunitate. Contractele au fost incheiate inainte de data aderarii Romaniei, in ... (vezi toată discuția)