avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cerere scutire taxa timbru respinsa irevocabil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cerere scutire taxa timbru respinsa irevocabil

Intr-un proces cu CAS am depus cerere pt scutirea de la taxa de timbru in val de 100 lei pt ca nu am avut venit pe ultimile 3 luni. Am depus adev de la finante pe tot anul 2011 cu venitul de 1100 ron, iar judecatoarea a respins-o calculand ca fiind venitul pe ultimile 3 luni. Am sesizat-o si a zis sa depun cerere de reexaminare. Mi-a respins cererea ca fiind nefondata. Irevocabila.
E vorba doar de putina matematica.
Cum si unde pot ataca aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 16:54, 2 August 2012
Nu se mai poate ataca, este irevocabila.
Cererea de ajutor public judiciar se acorda in anumite conditii prev. de OUG 51/2008.
Pai consideram ca indeplinim conditiile, altfel nu ceream scutirea taxei. Deci daca judecatorul este platit din banii mei (taxa de timbru) si i se pare lui ca nu va lua banii de la CAS ca este tot "Statul" din care face parte... nu mi se pare logic si nici corect. Ca sa nu mai zicem ca avocatul de la CAS este platit tot din banii mei (nostri , publici) si eu nu am bani sa imi platesc propriul avocat, deci... cum poate porni acest proces cu sanse egale pt parti?

Revnim la intrebare. Exista o cale cel putin teoretica pt dreptate, in cazul de fata o singura persoana decide irevocabil gresit?

Intrebare adiacenta: Cum poate fi o corectitudine sa ti se ceara bani inainte de a fi declarat vinovat, in conditiile in care orice institutie a statului te poate scoate dator si cu sume fabuloase (oricine poate face o hirtie - din greseala sau intentionat - si acea persoana nu raspunde cu propriul patrimoniu, ci cu al institutiei (care este public, la care noi platim..)- sa scrie ca esti dator 1 miliard si ca sa te aperi trebuie sa ai in casa 100 de milioane!!)?
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
georgs, utilizator
Evident, sinteti persoana juridica, da? nu aveti nimic cu oug 51/2008 care este pt.persoanele fizice, ci cu art.21alin.(2) pct. a) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modif.ult.: Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii: a) cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;

Precum poate observati, persoanele juridice nu au dreptul de a cere scutirea totala, ci doar reducerea, de ex. in loc de100 de lei la 10 lei sau 2 lei sau 0,1 lei... (sa glumim putin).
Ceea ce nu am inteles din mesajul dvs. este cind anume si cum ati depus cererea de reexaminare? se poate depune in termen de 5 zile de la comunicarea primei incheieri de respingere, se depune la registratura si se judeca de completul urmator, nu se sta la discutii cu judecatorul din dosar.
Daca vi s-a respins in mod irevocabilcererea de scutire, atunci eu as incerca o noua cerere de reducere (nu de scutire, e altceva), as cere reducerea la 10 lei si as avea grija ca din explicatii si acte sa reiasa clar media venitului net pe 3 luni.
Ar fi o incercare cam fortata, dar de ce nu/ nimic nu aveti de pierdut.
Mai puteti cere esalonarea, sa platiti 100 lei in ??? 4 transe a cite 250 lei/luna.
Sau aminarea.

Pt. specialisti in ale procedurii se poate pune intrebarea: incheierea irevocabila poate fi atacata cu contestatie in anulare? este vorba de o eroare materiala, greseala de calcul a judecatorului in reexaminare.
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
eugen82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare incheiere irevocabila solutionare cerere reexaminare taxa judiciara timbru eugen82 eugen82 Trebuie sau nu comunicata incheierea irevocabila prin care a fost solutionata cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru? Ma refer la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Cale de atac impotriva incheierii cu privire la scutirea taxei de timbru renatelori renatelori As dori sa stiu exact daca impotriva unei incheieri judecatoresti cu privire la scutirea taxei judiciare de timbru se poate exercita vreo cale de atac, avand ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor public judiciar aloistiloi16 aloistiloi16 Am de platit o taxa de timbru pe valoare in reconventional . Am avut termen si am depasit , dupa care am depus cerere de scutire si mi-a respins-o . Acum la ... (vezi toată discuția)