avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... santajat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

santajat

Buna ziua.
Fosta mea prietena mi-a dat vestea ca e gravida cu mine si ca daca nu-i dau bani de avort (3+ luni) face copilul si voi plati pensie alimentara (nu sunt insurat). I-am dat bani (este intradevar gravida) dar nu a facut avort si cred ca nici nu vrea.
Problema e ca nu sunt sigur ca e al meu copilul si nu sunt chiar iresponsabil, pt ca atunci i-am luat pastila de dupa dar ea mi-a marturisit acum ca a aruncat a doua tableta.
Ce ma fac? Sunt pasibil de platit pensia alimentara desi ea mi-a ascuns ca e gravida tot timpul asta si oricum a ramas intentionat, impotriva acordului nostru?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:50, 13 Ianuarie 2009
Daca dvs veti recunoaste copilul , sau daca , in urma unui proces avand ca obiect stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei , va rezulta din administrarea mijloacelor de proba ca dvs sunteti tatal copilului , sotia ar putea cere pensia de intretinere.
N-are relevanta faptul ca v-a ascuns ca este insarcinata , numai ea poate dispune asupra propriului corp , in acest sens hotarand daca va face intrerupere de sarcina sau va pastra copilul
Oricum , dreptul de a cere pensia de intretinere se va naste fie daca dvs veti recunoaste copilul , fie in urma actiunii de stabilirea a paternitatii copilul din afara casatoriei.
In afara celor doua posibilitati mentionate de mine mai sus , mama nu are dreptul a cere pensia de intretinere.
Simliar , nu va poate constrange in a suporta chelutilelile legate de un eventual avort.

E dreptul ei sa nu faca avort.

Daca copilul nu va fi al dvs puteti sa nu il recunoasteti.
Ea va poate da in judecata si va stabili instanta pe baza de probe.

avocat Claudiu Lascoschi
Pensia de intretinere nu e un premiu pentru mama, ci se acorda copilului ca sa aiba si gura lui ce sa manance. Astfel, nu conteaza ca el a aparut cu voia sau fara voia unuia ori a ambilor parinti, ei trebuie sa-l intretina, sa-l creasca si sa-i dea sa manance.
Cam asta e logica legii.
Daca nu sunteti convins ca e copilul dv., cereti-i sa faca un test in acest sens.
E de-a dreptul aiurea ca unii oameni se comporta astfel, dar asta nu are importanta pentru copil.

Imi pare rau pentru ce vi s-a intamplat, nu e tocmai placut sa fii tradat astfel, insa legea spune (ca si morala, dealtfel) ca nu e vina copilului.
Nu aveti obligatia sa intretineti mama pe perioada sarcinii. Daca nu recunoasteti copilul, ea va putea sa va cheme in judecata. Reclamantul trebuie sa aduca probe ca martori, expertiza etc.
Daca ea va castiga, veti suporta dv. acele cheltuieli ale procesului.
Daca insa ea nu doreste un test, atunci puteti astepta sa va cheme in instanta.
Astea e mai bine sa le aflati in detaliu si sa decideti cu toate variantele in fata.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara lucianradu01 lucianradu01 salut astept ca prietena mea sa nasca dar m-am certat cu ia vreau sa stiu daca platesc pensie alimentara daca nu am fost casatoriti si nu am nici un venit (vezi toată discuția)
Test paternitate user369 user369 Este posibil sa am un copil de 9 luni despre care nu am stiut ca ar fi al meu pana in momentele de fata,am aflat de curand despre acesta si as dorii sa fac un ... (vezi toată discuția)
Nerecunoasterea copilului chip2010 chip2010 tocmai am aflat de la persoana cu care am intretinut relatii sexuale acum ceva timp ca este insarcinata in 2 luni. ea a omis sa spuna ca nu mai ia ... (vezi toată discuția)