avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ITP posibil in strainatate ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ITP posibil in strainatate ?

Situatia e urmatoarea : ma aflu in strainatate, in septembrie imi expira ITP-ul si nu stiu cum sa fac sa fiu cu actele in ordine. Stiti care sunt pasii de urmat pentru a putea efectua ITP-ul aici ?


Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:00, 28 August 2012
Registrul Auto Roman nu are baza de date comuna cu restul tarilor UE, deci nu se pot verifica masini cu numere straine in Romania, nici masini cu numere romanesti in afara tarii.
ynocentta a scris:

Registrul Auto Roman nu are baza de date comuna cu restul tarilor UE, deci nu se pot verifica masini cu numere straine in Romania, nici masini cu numere romanesti in afara tarii.


nu ma aflu in UE si drumul pana la granita cu Romania e de circa 4200 km !!!
banuiaes ca exista o posibilitate normala ca masina mea sa circule LEGAL ... Oricum, ma gandesc ca RAR certifica si dreptul la circulatie a unui autoturism inscris legal in Romania dar care participa , spre exemplu, la un RAID IN JURUL LUMII...Cum ar fi sa trebuiasca sa se prezinte la o statie din tara o data la 2 ani ?
Intre ceea ce apreciati dvs si realitatea in cazul competetitiilor legal desfasurate nationale/
internationale este diferenta apreciabila deoarece in situatia mentionata de dvs,de competetii nationale/internationale legal organizate,protocolul de participare obliga la existenta de verificari inclusiv din partea RAR valabile pe intreaga perioada de desfasurare a actiunii respective
Din ceea ce imi scrieti ..... rezulta ca e adevarat bancul cu "Dreptatea e una si Justitia e cu totul altceva "
Asadar ..... din modelul arbitrar construit de mine ....si explicat atat de sec de domniile voastre, rezulta ca nimeni nu s-a gandit ca un cetatean roman poate ajunge cu autoturismul proprietate personala la o asemenea distanta de hotarele tarii incat sa ii fie imposibil sa se intoarca pentru a isi face un banal ITP , ca mai apoi sa isi continue calatoria.
In consecinta, se exclude posibilitatea de a proceda la efectuarea in fata autoritatilor tarii de rezidenta a INSPECTIILOR TEHNICE cu o periodicitate sa zicem de 3(trei) luni in loc de 2 ani.
In speta se poate conchide ca daca viza ITP a RAR este valabila in Rusia ...ar fi normal ca si viza unei autoritati ruse sa fie valabila macar in Rusia daca nu si in tarile care recunosc acea autoritate, nu-i asa ? fie si pe o perioada mai restransa.

ps- raidurile nu sunt "competitii" si nu trebuie "organizate " ...ba chiar ele pot fi individuale (dupa cum spune DEX) ...fiecare are dreptul de a calatorii oriunde obtine autorizatie ....asa ca nimic din ce am gasit scris mai sus nu se aplica in cazul meu.
Daca e posibila totusi o abordare particulara , v-as fii recunoscator.
Activitatea de ITP este reglementata in RO prin Ordonanţa nr. 81 din 24 august 2000 privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000)

Art. 2. -
(3) Categoriile de vehicule supuse inspecţiei tehnice periodice şi periodicitatea inspecţiei
tehnice sunt următoarele:
b) autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului,
cel mult 8 locuri pe scaune – la 2 ani;

Art. 4. - (1) ) Inspecţiile tehnice periodice se efectuează de către Regia Autonomă
«Registrul Auto Român», denumit în continuare R.A.R.,
organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin reprezentanţele sale judeţene sau prin agenţi economici autorizaţi şi monitorizaţi de R.A.R
(2) Activitatea de inspecţie tehnică periodică se poate realiza prin operatori economici
autorizaţi, numai pe baza unui contract de franciză încheiat cu R.A.R. de către aceştia, în condiţiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 52/1997
privind regimul juridic al francizei, republicată, instituţiile publice care au dotarea tehnică necesară pentru desfăşurarea activităţii de inspecţie tehnică periodică pot fi autorizate şi vor încheia contracte de franciză cu R.A.R.

puteti obtine informatii suplimentare privind acest caz particular accesand site-ul oficial al RAR [ link extern ] .

dupa ce il veti obtine sa ne informati si pe noi privind modul de rezolvare referitor la acest caz interesant (adica sa vrei sa fii in legalitate si sa nu poti?? :) )

Alte discuții în legătură

Se poate anula itp-ul in acest caz? niculina25 niculina25 Se poate anula ITP ul,daca in urma unui accident usor,cu victima,la verificarea masinii de catre cei de la RAR,s-au depistt joc la capatul de bara directie ... (vezi toată discuția)
Rar jacquelline jacquelline Imi puteti spune daca odata cu obtinerea de la RAR a cartii de identitate a unui autoturism obtin si ITP-ul si certificatul de autenticitate? (vezi toată discuția)
Inspectie tehnica Vasile25uk Vasile25uk Salutare. Am o masina de spania si nu mai am inspectie tehnica la ia si momentan sunt in anglia cu ea. Asi dori sa vin in tara dupa care sa o inscriu pe ro. ... (vezi toată discuția)