avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reabilitare de drept. cand nu si prejudicii, pot ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reabilitare de drept. cand nu si prejudicii, pot despagubiri?

Buna ziua,
unui amic i s-a-mplinit termenul de incercare de vreo 6 luni. avea 1 an cu suspendare + 2 ani. inca figureaza in cazier. daca din acest motiv intampina probleme la angajare sau daca, pentru a obtine hotararea cu mentiunea definitiv si irevocabil trebuie sa faca mai multe drumuri care implica cheltuieli - sentinta apartine unei judecatorii care nu e in localitatea de domiciliu - , are ceva la indemana sa-si recupereze prejudiciul - moral si material? e posibil sa fiu in eroare, dar sintagma "reabilitare de drept" nu presupune implicit neinterventia in nici un fel a condamnatului? eu consider ca treaba tine exclusiv de autoritatile implicate care ar trebui sa-si faca datoria.
cu stima
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
cosi1972, utilizator
Cel mai recent răspuns: cosi1972 , utilizator 11:56, 16 August 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Reabilitarea trebuie să opereze în temeiul legii, dacă au fost îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege, adică, cel condamnat nu a mai comis infracţiuni, şi-a achitat obligaţiile civile, şi nu i-a fost revocat beneficiul suspendării executării pepdesei dintr-un motiv sau altul.
Dacă prietenul dvs. a solicitat eliberarea unui certificat de cazier judiciar , şi, cu toate că termenul de încercare s-a împlinit, condamnarea încă nu a fost radiată, el poate face în instanţă o cerere pentru constatarea intervenirii reabilitării de drept . Poate să facă cererea şi la instanţa de la locul său de domiciliu, corespunzătoare în grad celei care a pronunţat condamnarea.
cosi72

Necunoasterea legii nu-ti poate crea prejudicii morale. oricat ai fi tu de cetatean european, drepturile tale sunt limitate acolo unde incepi sa devii penibil. Daca fostul infractor, sfatuit prost de un prieten care a facut o sumara cautare pe goagle, face cheltuieli nejustitifacate pentru a-si obtine mult ravnita reabilitare de drept, asta nu inseamna ca are un prejudiciu si nici macar ca are vreun drept de a solicita repararea de catre stat a acestuia. Mentalitatea asta de balcanic cu mana intinsa ne face de ras in tarile civilizate.
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
ContSters214341, utilizator
multumesc, legally aid si scuze pentru calcatul pe alaturi. va depune o cerere la judecatoria de aici.
cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare judiciara danielamirela danielamirela buna. as dori sa aflu si eu cum pot face reabilitarea sotul meu a fost depistat in urma cu 5 ani in timp ce conducea masina sub influenta alcolului si a primit ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar valentinanghel2005 valentinanghel2005 In data de 23.06.2005 am fost condamnat 1 an si 2 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf. art. 81,82 CP prt. art. 78/1 OUG 195/2002 def. prin neapelare. ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept Laurentiu_busuioc Laurentiu_busuioc Salutare, Acum o saptamana mi s-a terminat perioada de incercare de 4 ani si 6 luni. Astazi am fost la sectia de politie pentru eliberarea cazierului si ... (vezi toată discuția)