avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... depunere dosar pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

depunere dosar pensionare

Buna ziua! Va rog sa-mi explicati urmatoarea situatie: o cunostinta, incadrata in munca si cu statut de functionar public, doreste sa-si depuna dosarul de pensionare, caci a implinit demult varsta de pensionare. A fost sesizat de catre inspectorul RU din cadrul unitatii unde lucreaza ca i se desface contractul de munca imediat ce si-a depus dosarul de pensie. Legal nu este sa inceteze raportul de munca abia cand se emite decizia de pensionare? Ce lege reglementeaza aceste aspecte?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 28 August 2012
1. Din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici:

Art. 98. - (1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
...
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
...
(2) Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face, în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Actul administrativ prin care s-a constatat încetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunică Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrătoare de la emiterea lui.

2. - Deci angajatorul trebui sa-i inceteze raportul de serviciu la data (in ziua) la care functionarul indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta.
- In rest este problema functionarului daca depune sau nu cererea de pensionare, impreuna cu celelalte acte, la Casa de Pensii.
- Daca exista acordul partilor si legea permite angajatorul poate incheia un nou raport de serviciu cu acelasi functionar cu aceeasi data cu care a fost incetat celalalt raport.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnstitutia ma poate obliga sa ies la pensie? goby goby Nascuta in data de 18.09.1957. Sex feminin Studii superioare la zi de 5 ani (1978-1983) M-am angajat pe 13.09.1983 In intervalul :13.09.1983-01.05.1998 , ... (vezi toată discuția)
Cand inceteaza contractul de munca unui angajat functionar public la solicitare pensie pentru limita de varsta? elena_simion elena_simion Sunt functionar public intr-o institutie publica. Conform legii pensiilor ar trebui sa ma pensionez in ianuarie 2017. Intrebarea mea este daca pot sa fiu ... (vezi toată discuția)
Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii? stef100 stef100 Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la ... (vezi toată discuția)