avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna! Ma poate lamuri cineva ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna! Ma poate lamuri cineva ?

" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si lit (b) C.pen. iar in temeiul art.71 alin.(5) C.pen. suspenda executarea acesteia pe durata suspendarii executarii pedepsei inchisorii."
As dori daca se poate sa-mi explice cineva ce inseamna aceasta hotarare.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: moritsu , utilizator 18:26, 29 August 2012
„Art. 71 C Pen Continutul si modul de executare a pedepsei accesorii
(1) Pedeapsa accesorie consta in interzicerea drepturilor prevazute in art. 64.
(2) Condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. a)-c) din momenul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
(3) Interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. d) si e) se aplica tinandu-se seama de natura si gravitatea infractiunii savarsite, de imprejurarile cauzei, de persoana infractorului si de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutela sau curatela.
(4) Pe durata amanarii sau a intreruperii executarii pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii, condamnatul poate sa isi exercite drepturile parintesti si dreptul de a fi tutore sau curator, in afara de cazul in care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotararea de condamnare.
(5) Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii.”


Prevederile alin 2 a art 71 C pen, se referă la interzicerea unor drepturi pe durata executării pedepsei privative de libertate. Aceste drepuri sunt prevăzute la art. 64 C pen.


Art. 64 Interzicerea unor drepturi
(1) Pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi consta in interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi:
a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;
c) dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii;
d) drepturile parintesti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.
(2) Interzicerea drepturilor prevazute la lit. b) nu se poate pronunta decat pe langa interzicerea drepturilor prevazute la lit. a), afara de cazul cand legea dispune altfel. ”


Deci, „pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si lit (b) C.pen.” înseamnă dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Prin hotărârea respectivă se dispune această pedeapsă accesorie pe perioada pedepsei închisorii, dar se suspendă executarea ei pe perioada suspendării pedepsei principale (cea cu închisoarea). În cazul revocării suspedării pedepsei principale (cea a închisorii) se va revoca si suspendarea pedepsei accesorii, deci și aceasta se va executa.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Patrick_, utilizator
Buna. Ma scuzati, cred ca am postat intrebarea pe forumul gresit si am formulat gresit.:"> :( . In cazul meu am primit o pedeapsa de 6 luni de inchisoare cu suspendare si 2 ani perioada de incercare pentru " conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care nu poseda permis de conducere si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica in sange de peste 0.80 la.%0"
Dispozitia din primul mesaj postat spune ceva in legatura cu perioada in care nu am voie sa obtin permisul de conducere ?
Multumesc din nou !!!
art.86 alin.1 sau alin.2?
art.86 alin. 1
Este necesar sa intervina reabilitarea pentru a da examen in vederea obtinerii permisului auto.Nu va incadrati in dispozitiile art.116 acesta se refera la un permis de conducere anulat ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice pentru faptele prevazute la art.114 alin.1 iar art .86 alin.1 nu se regaseste aici,dvstra nu ati avut deloc permis auto.
In concluzie peste 2 ani si sase luni de la ramanerea definitiva a hotararii va puteti gandi la un permis de conducere.

art.24
....................................................
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

ART. 116
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
#M1
a) este aptă din punct de vedere medical;
#B
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

ART. 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Alte discuții în legătură

Solutie hotarare penala oug nr. 195/2002 georgeclinciu georgeclinciu [quot]H O T Ã R Ã ª T E În baza art 87 alin 1 din O.U.G nr 195 / 2002 cu aplicarea art 320/1 alin 7 C.pr.pen condamnă inculpatul CG, , la o pedeapsa de 1 ... (vezi toată discuția)
Legalitate anulare permis de conducere bestflorin bestflorin Am avut un accident de circulatie in urma caruia am fost condamnat la 1 an cu suspendare.Ca pedeapsa accesorie am primit interzicerea dreptului de a conduce ... (vezi toată discuția)
Sentinta conducere fara permis ungureanualin ungureanualin buna dimineatza!am si eu o mare nelamurire,nu inteleg ce pedeapsa am primit poate cineva sa imi explice va rog frumos.... Obiect dosar: infracţiuni privind ... (vezi toată discuția)