avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Intrebari legale apropo de continutul unui blog ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Intrebari legale apropo de continutul unui blog ?

Buna seara! Am un blog in care scriu de ceva vreme. E cu pseudonim si deci in mod normal nu ar putea sa ma gaseasca pe mine cineva... dar imi pun acum probleme legate de mai multe:
- daca mananc la un restaurant si nu-mi place si scriu despre asta - poate cineva sa ma actioneze in judecata?
- la fel, daca stau la un hotel si il mentionez ca bun sau rau pot fi probleme?
Adica exista probleme de ordin legal la care sa ma pot gandi orice as scrie? Adica nu as vrea sa existe probleme legate de folositul anumitor poze- eu aleg dintre cele gratis de pe internet sau facute de mine.
Nu vreau sa existe probleme de genul: fac reclama daca scriu despre hotelul la care am stat
Daca scriu de rau, e doar parerea mea subiectiva, poate altuia ii place locatia respectiva... dar pot fi acuzata de ceva?
Daca mentionez nume de persoane in diverse situatii: angajat care mi-a facut probleme, proprietar la care am stat in chirie.... poate cineva sa ma dea in judecata?
Adica e cuvant contra cuvant.... dar cumva as vrea sa am si o baza legala sa nu depasesc anumite limite orice as scrie....
Daca ma duc la doctor si sunt tratata bine sau rau, si vreau sa scriu despre asta e cazul sa mi fac probleme?
SI legat de poze, daca fotografiez sa zicem un copil necunoscut pe strada si scriu despre primavara.... poate cineva sa ma acuze ca am folosit o poza fara sa cer acordul persoanei?
Nu de alta dar e plin internetul de tot felul de bloguri si nu am auzit pe cineva vreodata sa fie acuzat, sa dea socoteala pentru poze, recenzii, reclame mai mult sau mai putin pe fata etc....
(mentionez ca blogul e cumva sub forma unui jurnal)
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 18:48, 18 Septembrie 2012
Mai jos aveti cateva prevederi legale referitoare la imaginea persoanei:


Art. 58. -
(1) Orice persoană are dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private, precum și alte asemenea drepturi recunoscute de lege
Art. 73. -
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art. 75 rămân aplicabile.
Art. 74. - Sub rezerva aplicării dispozițiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private:
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spațiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
f) difuzarea de știri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viața intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
h) utilizarea, cu rea-credință, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană;
i) difuzarea sau utilizarea corespondenței, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, reședința, precum și numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea îi aparțin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele.
Art. 75. -
(1) Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secțiune atingerile care sunt permise de lege sau de convențiile și pactele internaționale privitoare la drepturile omului la care România este parte
(2) Exercitarea drepturilor și libertăților constituționale cu bună-credință și cu respectarea pactelor și convențiilor internaționale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în prezenta secțiune.

Exemplul cu restaurantul care nu ti-a placut: chiar daca scrii cu numele tau, dai numele restaurantului, bucatarului, ospatarului, managerului si spui ca nu iti place si ca au facut o treaba proasta, nu vei putea fi invinuita pentru nimic. Dreptul fundamental al libertatii exprimarii opiniei te indreptateste sa spui PAREREA ta despre restaurant, oameni, intamplari, personalitati publice, produse, servicii, etc. De cealalta parte, poti fi trasa la raspundere pentru atingerea imaginii doar daca aduci acuzari nefondate si neadevarate, spre exemplu spui (cu rea-credinta si fara sa aivreo dovada) ca restaurantul respectiv e infiintat doar ca patronul corupt sa poata spala banii. Chiar si asa, sansele sa fii trasa la raspundere sunt minime.

Poti folosi in blog poze aflate in circulatie libera pe internet (spre exemplu poze gasite pe site-uri sau pozele liber accesibile pe facebook - faptul ca cei ce apar in ele le-au facut publice indreptateste pe oricine sa le foloseasca).

Daca pozezi un copil pe strada, e loc public, deci poti folosi fara probleme poza. Il poti poza de pe strada chiar daca e la el in casa si se vede pe geam.

Reclama poti face linistita cat vrei. La fel si antireclama. Poti face misto de oameni, le poti da numele, poti povesti discutii private. Tot ce trebuie este sa nu lansezi sustineri nefondate de genul x-ulescu a facut avort, firma y angajeaza la negru, etc. In rest, orice ai spune, este aparat de principiul libertatii exprimarii, care este net superior oricaror alte dispozitii legale in materie.
Art. 73. -
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art. 75 rămân aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot arunca cu noroi printr-un site? gotic gotic Ideea este relativ simpla si cred ca sau lovit de ea multi oameni, am fost intr-un restaurant cu niste prieteni si a fost ingrozitor din mai multe puncte de ... (vezi toată discuția)
Ce continut poate fi postat pe un blog? costinmoraru costinmoraru Buna ziua Doresc sa scriu niste review-uri la atractii turistice pe blogul personal si sa adaug si fotografii facute de mine cu acele locuri/monumente ... (vezi toată discuția)
Ma poate da in judecata? ViorelPrisacar ViorelPrisacar Buna ziua. Mi-am facut un blog in care discut despre diverse produse alimentare din diverse magazine.Unele produse sunt ok, le recomand si altora din mai ... (vezi toată discuția)