avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Limitare viteza sat cu case doar pe o parte a drumului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Limitare viteza sat cu case doar pe o parte a drumului

Imi poate spune cineva care este normativul/legea romaneasca sau europeana care prevede ca semnul de intrare in sat(si limitarea la 50km/h aferenta) se pune numai atunci cand exista case pe ambele parti ale unui drum?
Practic cand drumul trece pe langa un sat(case pe stanga si teren liber, fara nici macar un gard de imprejmuire in jur) din ce stiu eu exista cel putin un normativ de drumuri sau semnalizari rutiere ceva care prevede acest lucru.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 00:59, 30 August 2012
HG1391-RAOuG195

Art. 64. – Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:
a) de avertizare;
b) de reglementare, care pot fi:
1. de prioritate;
2. de interzicere sau restrictie;
3. de obligare;
c) de orientare si informare, care pot fi:
1. de orientare;
2. de informare;
3. de informare turistica;
4. panouri aditionale;
5. indicatoare kilometrice si hectometrice;
d) mijloace de semnalizare a lucrarilor, care cuprind:
1. indicatoare rutiere temporare;
2. mijloace auxiliare de semnalizare a lucrarilor.

Art. 65. – (1) Indicatoarele se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers. În cazul în care conditiile locale împiedica observarea din timp a indicatoarelor de catre conducatorii carora li se adreseaza, ele se pot instala ori repeta pe partea stânga, în zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor, deasupra partii carosabile sau de cealalta parte a intersectiei, în loc vizibil pentru toti participantii la trafic.
(2) Indicatoarele pot fi însotite de panouri cu semne aditionale continând inscriptii sau simboluri care le precizeaza, completeaza ori limiteaza semnificatia.

Art. 66. – (1) Semnificatia unui indicator este valabila pe întreaga latime a partii carosabile deschise circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza.
(6) Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau de restrictie începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfârsitul interdictiei sau al restrictiei, semnificatia acestor indicatoare înceteaza în intersectia cea mai apropiata. Când indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate împreuna cu indicatorul ce anunta intrarea într-o localitate, semnificatia lor este valabila pe drumul respectiv pâna la întâlnirea indicatorului „Iesire din localitate”, cu exceptia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.

daca casele sunt numai pe o parte a drumului considerati ca localitatea respectiva nu trebuie semnalizata ca atare ?

sa ne gandim ca intr-o localitate de marimea unui sat sau comune sunt foarte multi care circula cu biciclete sau carute. din acest simplu motiv cred ca limitarea de viteza in zona respectiva este justificata chiar daca drumul este limitrof localitatii.

LIMITRÓF, -Ã, limitrofi, -e, adj. Care se află în limita, la hotarul unei țări, unui ținut, unei suprafețe etc.; vecin, învecinat (DEX 98)

"în limita" putem intelege si "in interiorul" localitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita de viteza pe niste sectoare de drum kir kir Buna ziua. Am o intrebare cu privire la codul rutier intr-o anumita situatie. Se da o localitate la intrarea in localitate pe panoul de anunta intrarea in ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Viteza in ghicesti Tonyde Tonyde Localitatea Ghicesti e strabatuta pe o dstanta de 3-4km de un drum national. La intrarea in localitate este o trecere de pietoni. Aceasta e presemnalizata cu ... (vezi toată discuția)