avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocat administrator
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocat administrator

V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi administrator al unui S.R.L.
Dupa parerea mea se poate daca sunt 2 asociati.
,,(1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerţ exercitate cu sau fără autorizaţie;
b) calitatea de asociat într-o societate comercială în nume colectiv, de comanditar într-o societate comercială în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni;
c) calitatea de administrator într-o societate comercială în comandită pe acţiuni;
d) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acţionar la societăţile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acţiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată, cu obligaţia de a aduce acest fapt la cunoştinţa decanului baroului în care îşi exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicaţiile asupra condiţiilor în care el exercită funcţia de membru al consiliului de administraţie şi va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidenţialităţii.



Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 10:40, 18 Ianuarie 2005
Da, este posibil, daca mai este cel putin un administrator.

Mie mi se pare ca legea permite si ca doi avocati sa fie administratori ai unei societati comerciale (ei doi sa fie singurii administratori), pentru ca conditia "sa nu fie administrator unic" este indeplinita si in aceasta situatie. :-))


admin a scris:
>Da, este posibil, daca mai este cel putin un administrator.
>
>Mie mi se pare ca legea permite si ca doi avocati sa fie administratori ai unei societati comerciale (ei doi sa fie singurii administratori), pentru ca conditia "sa nu fie administrator unic" este indeplinita si in aceasta situatie. :-))

multumesc foarte mult ptr raspuns! sunt intr-o situatie delicata. am intrat in barou in aceasta toamna. trebuie sa ma inscriu in barou ca stagiar. cu putin inainte mi-am facut un srl la care sunt asociat unic si administrator o sa mai numesc un administrator.
de cand am luat examenul am fost la barou cu statutul si legea noua si nu m-a lamurit nimeni. eu sunt de parere ca se poate daca sunt 2 administratori.
singurul lucru pe care l-am aflat la uniune este ca nu se stie statutul (legea). toti mi-au spus ca nu stiu raspunsul, secretara mi-a spus ca nu se poate!!!!!!
o sa caut in continuare sa obtin un raspuns avizat sa nu am surprize!
pe de alta parte exista o contradictie intre ,,d) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată." si prevederea din lege sunt interzise ,,fapte de comert nemijlocite"
v-as ruga d-le Popescu sa-mi raspundeti.
>pe de alta parte exista o contradictie intre ,,d) calitatea de >preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, >sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi >comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată." si >prevederea din lege sunt interzise ,,fapte de comert nemijlocite"
>v-as ruga d-le Popescu sa-mi raspundeti.

Dupa mine, cele doua situatii sunt diferite. Prin prevederea expresa "d) calitatea de >preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic,", legea impune o conditie speciala, aplicabila in cazul acestui gen de activitate. cred ca legiuitorul a inteles o data pentru totdeauna, ca prezenta in consiliul de administratie al unei societati comerciale nu are neaparat de-a face cu realizarea in mod nemijlocit de acte de comert.

Prin fapte de comert nemijlocite, se poate insa intelege, spre exemplu, calitatea de comerciant direct (contracte de colaborare cu diverse firme, ale caror produse sunt prezentate si vandute direct de catre cel in cauza, adica de administratorul care semneaza contractul de colaborare.).

Asta e parerea mea, insa sunt deschis si la alte opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat administrator V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate avocat Reiau discutia in acest sens. Am fost la Uniune si nimeni nu mi-a dat un raspuns. V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Avocat - administrator sa Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, O persoana care este avocat poate fi si administrator intr-un SA? (vezi toată discuția)