avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Sunt casatorit si urmeaza sa divortez. Ne-am casatorit in tara de bastina. Avem amandoi dubla cetatenie. Prin urmare, casatoria este inregistrata si in Romania. Avem un copil minor. In timpul casatoriei am luat impreuna un apartament prin programul Prima Casa. Intrebare: Unde trebuie initiat divortul, in ce tara? In tara in care ne-am casatorit? Ce se intampla cu creditul si cu apartamentul? Cui ii revin conform legii, mentionand faptul ca amandoi pretindem la acest bun si? Copilul are un drept asupra apartamentului sau problema se discuta numai intre mine si sotie? Precizez faptul ca sotia este benefiaciarul creditului, iar eu, sotul, sunt coimprumutat. A trecut un an de la data luarii creditului si achizitionarii apartamentului. In contractul de vanzare si cumpare amandoi suntem cumparatori. Multumesc anticipat.
ART. 2600
Legea aplicabilă divorţului
(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;
b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;
c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;
d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;
e) legea română, în toate celelalte cazuri.
(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 22 alin. 1 din Legea nr. 105/1992
- alin. (2): art. 22 alin. 2 din Legea nr. 105/1992
- alin. (3): art. 22 alin. 2 din Legea nr. 105/1992

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cetateni italieni Adelina_Crisan Adelina_Crisan Buna ziua! Sunt casatorista de 10 ani cu un cetatean italian, in prezent eu am domiciliul in Italia. Impreuna avem un copil de 7 ani si voiam sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean strain karla1961 karla1961 Buna seara! Baiatul meu este casatorit cu o fata din Peru.In urma casatoriei a rezultat un copil.Relatia lor nu a mers,sotia a plecat cu copilul in Peru iar ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori-italia dana 50 dana 50 o familie de tineri casatoriti (6ani de casnicie) au plecat acum 3ani impreuna cu 2copiii minori ai lor in italia,acolo casnicia lor a luat sfarsit iar tanara ... (vezi toată discuția)