avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din C.p.c. si art 181 N.c.p.c.

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c.

Cod de procedura civila - Termenele
Art. 101
(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

sau dupa Noul Cpc 2012
Art. 181. - (1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa
cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga
termenul, nici ziua cand acesta se implineste;


drept sa spun dupa vechiul cpc notiunea era cam alambicata!:(

daca primesti o amenda contraventionala ptr incalcarea unei reguli de circulatie (oug 195) iar termenul de contestare a procesului verbal este de 15 zile de la comunicare considerand doua variante:

1. amenda este primita in cursul saptamanii, de luni pana joi;

2. amenda o primesti vineri sau sambata?

dar in situatia cand vorbim despre 2 zile in loc de 15, aceleasi variante, joi si sambata?

eu inteleg ca un termen socotit pe zile incepe din ziua urmatoare zilei in care ai primit amenda si se termina in ziua urmatoare zilei in care termenul se implineste.

adica, daca luam ca baza ziua de 1, ziua cand termenul se implineste este 16 (1+15), dar tinand cont de definitia "termenului pe zile" atunci termenul incepe in 2 si ultima zi este 16+1 adica 17.
este corect?

daca 1 este sambata si am termen 2 zile care se implinesc luni (data de 3), ultima zi in care pot depune o plangere impotriva pv este marti(data de 4), luni neluindu-se in calcul.
este corect?

sper ca am fost cat de cat coerent!:sorry:
:oops:am uitat semnul intrebarii!

cyan a scris:

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c. "?"


Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
cyan, moderator
Zile libere = zilele dintre ziua in care primesti actul si ziua in care se implineste termenul (ziua avand 24 de ore, acestea se implinesc la inceputul unei noi zile, care nu se socoteste ca fiind in termen). Zilele libere nu sunt zilele nelucratoare!!

Mai precis: nu conteaza ca primesti un act luni sau vineri, termenul va incepe de a doua zi fata de ziua cand ai primit actul (respectiv pentru actul primit luni, termenul incepe marti, pentru actul primit marti, termenul incepe miercuri, etc… la fel si pentru celelalte zile, inclusiv zilele nelucratoare – daca ai primit un act vineri, termenul incepe sambata, daca l-ai primit sambata, termenul incepe duminica, daca l-ai primit duminica, termenul incepe luni) Durata in care poti face un act se intinde cat e termenul, plus ziua primirii actului.

Exemplu practic: un act primit vineri care are termen de contestare de maxim 5 zile, va putea fi contestat in ziua primirii (zi libera) si inca 5 zile: sambata, duminica, luni, marti si miercuri ---- joi fiind ziua in care se termina termenul, nu se ia in calcul, deci actul facut joi e peste termen, si va fi respins ca tardiv introdus.

De asemenea, la stabilirea termenului se tine cont si de celelalte paragrafe ale articolului anume ” Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare. Termenele statornicite pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare. Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii. Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii.” si „Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.” fara de care nu se poate face un calcul corect al termenelor.
va multumesc pentru raspunsul foarte clar si cuprinzator.

:vishenka:
cyan a scris:

adica 17.
este corect?


Da e corect.
Un termen de 15 zile care a inceput sa curga la 1 august 2012 s-a implinit pe 17 august 2012.

Trebuie sa am 15 zile libere adica ... slobode, pline, intregi, disponibile, neocupate (bunaoara de domn politist care mi-a croit procesul verbal pe la ora 23.50 in ziua de 1; ca aceea nu mai este zi, ci ce-a mai ramas dintr-o zi, adica 10 minute, si din pricina aceasta, legea nu o pune la socoteala, zicand ca nu intra in calcul ziua cand termenul a inceput sa curga. La fel nici ziua cand s-a sfarsit -16)
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
romascanu, moderator
Am si eu o intrebare: unde este prevazuta in lege explicatia aceasta despre "zile libere" fiindca termenul corect ar fi fost zile calendaristice.
Am exact aceasta problema cu termenul si nici avocata mea nu a auzit de explicatia aceasta.

Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a unui raspuns la intampinare gillu gillu Buna seara. Am primit o citatie de la judecatorie prin care suntem obligati de a depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la data primirii ... (vezi toată discuția)