avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neplata CM-ului de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neplata CM-ului de angajator

Buna ziua,
Va sunt recunoscatoare daca ma puteti ajuta cu un sfat in problema mea: eu sunt o viitoare mamica si datorita problemelor de sanatate sunt in concediu medical.
Azi am aflat ca angajatorul refuza sa-mi plateasca salariul (nu l-am mai primit din luna iulie) spunandu-mi ca banii ii iau de la CAS. Nu mai spun ca angajatorul ma amana cu saptamanile pebtru eliberarea adeverintei pentru CM in ultimele 12 luni, care trebuie sa o duc la medic. Medicul fara adeverinta nu imi elibereaza CM.
In acest caz ce pot sa fac? adeverinta nu mi-o poate elibera si cei de la CAS?
Cei de la CAS au spus ca angajatorul este obligat prin lege sa-mi plateasca CM-ul si sa-mi elibereze adeverinta. Este adevarat?
Mai mult din cate stiu si prenatalu-postnatalu tot de la angajator trebuie sa-mi iau banii, iar daca acesta refuza eu ce voi face?
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
MLA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 12 Septembrie 2012
CM sunt platite de angajator in mod obligatoriu. La randul sau, angajatorul se adreseaza la FNUASS in vederea recuperarii sumelor respective. In ceea ce priveste adeverinta cu zilele de CM pe ultimele 12 luni, angajatorul este obligat sa v-o elibereze. Ati depus o cerere de eliberare care e primit numar de inregistrare de la angajator?

In cazul in care nu doreste sa va elibereze adeverinta va recomand sa faceti o sesizare la ITM
Carerea pentru adeverinta am facut-o acum 2 saptamani si inca nu mi-au dat adeverinta, are si numar de inregistrare.
Si daca angajatorul refuza sa-mi plateasca CM-ul, ce pot sa fac? Angajatorul are "pile" la ITM, iar acestia nu-i fac nimic angajatorului.
indiferent, faceti totusi o sesizare la ITM pe care sa obtineti si numar de inregistrare.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:

a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nastaseflorin nastaseflorin nu am primit banii pe concediul medical pentru lunile iulie si august.unde trebuie sa ma adresez? (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical iustinian 13 iustinian 13 as dori sa intreb, o angajata la un salon de infrumusetare plateste din incasarile lunare 420 lei cartea de munca si i se mai da salariu 40% din ce a mai ... (vezi toată discuția)