avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,vreau sa stiu daca mai imi pot prelungi cu inca 1 an indemnizatia de crestere copil tin sa precizez ca am optat pentru 1 an si deja mai am cateva luni pana la inceperea serviciului
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:37, 15 Septembrie 2012
Glumiti? Odata ce ati optat pentru C.C.C. pentru un an, asta e. Nu exista posibilitatea razgandirii in lege.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

2. - Adica aveti posibilitatea sa solicitati CFP pana implineste copilul 2 ani.
- Perioada cat sunteti in acest CFP este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj si este perioada de cotizare la sanatate.
- De asemenea este vechime in munca si in specialitate.

3. In cazul in care copilul are un handicap dovedit cu certificat legal atunci se prelungeste CCC pana la 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil r0xxyana r0xxyana Buna ziua. Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma reintorc in ccc? Tharyana Tharyana Buna ziua!Am nascut in august 2011 si am optat pentru varianta de a ma intoarce la serviciu inainte de a implini copilul 1 an pentru a beneficia de stimulentul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru mame Robertam Robertam Eu am optat 1an pentru cresterea copilului si dupa 1 an a intervenit o problema in familie si am facut cerere la servici pentru a m-ai sta un an. as dori sa ... (vezi toată discuția)