avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... primaria refuza acordarea certificatului de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

primaria refuza acordarea certificatului de nastere

buna seara! problema este urmatoarea.....cumnatul meu locuieste impreuna cu prietena ei care in urma cu o luna a dat nastere unui copil...problema este ca prietena lui nu este divortata legal de sotul sau...astazi cand am fost impreuna cu cumnatul si prietena ei la primarie acestia au refuzat sa acorde certificatul de nastere pe motiv ca prietena lui nu este divortata si au spus ca ar trebui sa vina sotul sa il treac pe numee lui!!!!adica mai precis sa vina sa il treaca pe numele lui ,iar dupa divort cumnatul meu sa faca un test de paternitate sa il treaca pe numele lui! am ramas socat sa aud asa ceva! adica omul vine sa recunoasca copilul ,mai exact sa il treaca pe numele lui si este refuzat....si daca sotul ,care nu are nici o treaba refuza sa vina? practic copilul ramane fara certificat pana la pronuntarea divortului care pate dura? ce e de facut?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:22, 11 Octombrie 2012
Copilul va avea pe tata pe sot in certificat.

Va trebui sa faceti si tagada paternitatii si divortul.

Cred ca va trebui ca in curand sa va cautati avocat intrucat in caz contrar adevaratul tata al copilului nu va fi trecut in certificatul de nastere...
din start ,sotul e clar ca nu poate fi trecut ca tata pt. e normal sa nu vina sa il treaca pe numele lui! dar ce e de facut pt ca copilul are nevoie de certificat de nastere, fiind programat si botezul care nu mai poate avea loc in aceste conditii? va dati sema ca un divort poate dura mai mult timp,iar copilu ramane fara certificat..
mai am o nelamurire,si anume cum se poate face tagada paternitatii daca sotul efectiv nu vine sa treaca copilul pe numele sau ,ceea ce mi se pare normal pana la urma?
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Copilul din casatorie este trecut din oficiu pe numele sotului mamei, fie ca acesta este sau nu de acord cu acest lucru. Trebuia sa divorteze d.na de comun acord, ca a avut timp la dispozitie berechet 9 luni. Acum nu-i ramane decat ca tatal sa faca tagada, iar concubinul sa recunoasca ulterior copilul la starea civila. Daca tatal refuza atunci acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului, conf art.431 din noul cod civil.Pana una alta copilul se inregistreaza la starea civila pe numele sotului mamei, il botezati, dupa care mama solicita la Judecatorie tagada, apoi urmeaza recunoasterea la primarie. Alta solutie nu aveti. Sa va traiasca copilasul!:vishenka:
din pacate nici la o luna de atunci nu sa rezolvolvat nimic!..sotul a intentat divort dar refuza sa dea certificatul de casatorie de care este nevoie la primarie ,nefiind de acord sa treaca copilul nascut pe numele lui ,ceea ce mi se pare cumva logic pina la urma!...totusi ce e de facut pt ca au trecut cateva luni de la nastere si copilul nu poate avea certificat? iar tatal natural nu poate fi trecut in certificat pt ca asa spune codul familiei....
Sa fim seriosi. Copilul trebuie sa fie inregistrat indiferent de dorinta unuia sau a altuia. Este clar ca in momentul de fata va avea trecut ca tata pe sotul mamei. Mama poate si ea sa solicite tagada paternitatii la judecatorie, dupa care impreuna cu concubinul de manuta il pune pe acesta sa recunoasca copilul ii da dupa caz si incuviintarea purtarii numelui in fata ofiterului de stare civila. Scuza ca nu vine sotul e puerila. Orice ofiter de stare civila are obligatia sa inregistreze copilul , mai ales ca are un certificat medical, mama declara data casatoriei, ofiterul face verificari, solicita extrase , verifica la evidenta sa efectueaza inregistrarea. Nu cred ca v-ati prezentat la starea civila si va fost refuzata inregistrarea, nu cred asa ceva. In privinta faptului ca sotul a intentat divort e foarte bine pentru d.na. A....refuza sa-i dea certificatul de casatorie? Ei, si ce? D.na solicita un alt certificat de casatorie de la primaria unde s-au casatorit, ori prin corespondenta de la primaria de domiciliu, intrucat prin lege la certificatul de casatorie au dreptul ambii soti. Ca sotul nu este de acord. Pai, cine i-a cerut consimtamantul sotului? Nu este nevoie de el la nimic. Din acte rezulta ca e sotul mamei, ce e in curtea ta e al tau, asa ca nici aici nu tine scuza. Daca nu vrea copilul nu are decat dupa inregistrarea nasterii sa solicite repejor , la judecatorie, tagada paternitatii. Termenul este de 3 ani.Concluzia, copilul trebuie inregistrat cat mai urgent. Oricine poate inregistra copilul .Medicul, asistenta, vecina, prietena, femeia de serviciu, oricine are cunostinta de nasterea sa, poate sa-l declare la primaria unde acesta s-a nascut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate- tagada timis2014 timis2014 Buna seara. Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)
Nastere in strainatate copil din afara casatoriei anomyss1987 anomyss1987 buna ziua. am o mare rugaminte sa ma ajutati. cumnata mea a nascut ieri in germania. ea este castorita in romania dar copilul nu este al sotului cu care nu ... (vezi toată discuția)