avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari sociale

Buna ziua,am implinit 48 de ani in luna mai,vechimea in munca este de 25 de ani,la care se adauga cele 24 de luni de plata acontributiilor sociale din somaj.Peste 2luni termin somajul,iar in acest timp caut,caut un loc de munca,insa este foarte greu.
-exista un avantaj pt. angajator daca angajeaza persoane de varsta mea,
-pe ce perioada de timp ar trebui sa am unCIM,ca sa beneficiez din nou de somaj,
-presupunand prin absurd ca as putea sa-mi platesc singura contributiile catre stat care ar fi acestea si pe ce perioada, ca sa beneficiez de somaj,
-cum m-ar afecta acestea la anii de pensie?SUGERATI-MI CEVA MAI BUN!!!! MULTUMESC ANTICIPAT!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 19 Septembrie 2012
1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...

- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

2. Pentru a beneficia di nou de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.
- Contributia la pensii este de minimum 232 lei pe luna.
- Contributia la sanatate este de minimum 39 lei pe luna.

4. - Perioada de somaj este stagiu de cotizare la pensie.
- Plata contributiei la somaj se face numai daca platiti si la pensie si sanatate asa ca aveti si stagiu de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Emmaluminita Emmaluminita Buna ziua. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni, pentru ... (vezi toată discuția)
Cum pot plati din mana contributiile la pensie, sanatate si somaj? ionut2001 ionut2001 Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare: \\"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea ... (vezi toată discuția)