avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Plata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Plata

Cu cat este normal sa platesti un avocat si cand ar trebui sa se efectueze plata?
Cel mai recent răspuns: martial law , utilizator 16:55, 22 Ianuarie 2009
Buna ziua.Conform dispozitiilor legale onorariu si plata acestuia se stabilesc liber intre avocat si client, in limitele legii si ale statutului profesiei.
Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau. Onorariile vor fi stabilite in raport de dificultatea, amploarea sau durata cazului. Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre urmatoarele elemente: timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client; natura, noutatea si dificultatea cazului; importanta intereselor in cauza; imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare; notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului; conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului; avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat; situatia financiara a clientului; constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante. Onorariile pot fi stabilite astfel: onorarii orare; onorarii fixe (forfetare); onorarii de succes. Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care o presteaza clientului. Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza sau, dupa caz, le presteaza clientului. Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale. Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara. Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.
Cred ca e suficient pentru a va face macar o idee despre chestiune...
Multumesc pentru raspuns. Dar ce fac in cazul in care avocatul platit deja nu se prezinta la proces si nu depune nici documentele date de mine ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reziliati unilateral contractul de asistenta juridica (presupunand ca ati incheiat deja unul cu avocatul respectiv). Dar nu ajuta la nimic si nu compenseaza o valoare materiala, baneasca. Calea de atac impotriva celui care v-a prejudiciat este simpla si poate imbraca o forma concreta doar in cazul in care puteti arata ca ati achitat un onorariu. Si ca sa-i treaca avocatului lui peste de astfel de chitibushuri, se impune sa-i faceti DIRECT plangere penala la Parchet sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune concomitent cu o alta plangere la Baroul din care face parte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns. Am incheiat un contract insa eu nu am primit o copie. Ce am primit de la dansul sunt doar chitantele pentru sumele platite. Am facut deja denunt la Barou, insa ma deranjeaza faptul ca m-am prezentat si eu la a treia infatisare si avocatul meu nu s-a prezentat asa am aflat eu ca dansul nu a depus nimic la dosar si nici nu a mers la vreo infatisare #-o. De ce nu pot da toti oameni dovada de profesionalism doar din meseria care o practica traiesc.X-(

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat in procesul penal rupa rupa care este onorariul maxim , solicitat de catre un avocat , care reprezinta un inculpat in instanta de fond ? va rog ( nu stiu daca m-am facut înteles ) (vezi toată discuția)
Este interzisa stabilirea onorariului de succes in legatura cu latura penala a procesului penal? cezarad cezarad Am o intrebare. Recent am intrat intr-o disputa cu un jurist care sustine ca in cazul unui contract de asistenta juridica este interzisa inserarea unei clauze ... (vezi toată discuția)
Onorarii avocatiale anonim anonim Buna ziua! Care sunt limitele minime-maxime ale onorariilor solicitate de avocat pentru o consultanta pe dreptul familiei? Nu este ceva legat de un dosar ... (vezi toată discuția)