avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Metodologia de calcul a pensiei pentru limita de virsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Metodologia de calcul a pensiei pentru limita de virsta

As dori clarificarea urmatorului aspect:
In conformitate cu metodologia de lucru pentru calculul punctului de pensie lunar si anual pina in iulie 1977 se raporteaza venitul/salariul brut la salariul brut de pe lista data de Institutul de Statistica. Dupa iulie 1977 pina in 1990 (daca imi amintesc bine) calculul se face folosind drept unul din factori venitul/salariul meu net. Intrebare: spre ex. pentru luna august 1977 pentru calcularea punctului de pensie raportez venitul meu net (adica cel primit de mine in mina dupa achitarea tuturor celorlalte obligatii la salariul brut sau cel net de pe lista data de institutul de Statistica? As vrea sa cred ca raportarea trebuie sa se faca pe principii egale adica sa raportez venitul/salariul meu net la cel net precizat pe lista institutului. Puteti sa-mi confirmati acest lucru?
Cu multumiri,
Ioana1919
Cel mai recent răspuns: Popescudvasile , utilizator 18:07, 25 Septembrie 2012
Pt luna August 1977:
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului Dvs salarial brut, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la 1818 lei (salariul net din Anexa 7 din lege - vezi si art 165 din lege)
Punctajul obtinut se majoreaza cu 13% (intrucat s-a contribuit cu 2% la pensia suplimentara (art 168 din lege)
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
Bruta, utilizator
Multumesc pentru precizari.
In afara acelui 13% pentru contributie se mai adauga si 50% daca este vorba de grupa de munca conditii speciale/alte conditii?
Da.Se aplica art.100 din legea 263/2010:



Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.


Un mic amendament: la salariul mediu net pe august 1977 de 1818 lei, se raporteaza venitul net realizat (nu venitul brut; deci, net pe net).
- In rest, este corect: 13% pensie suplimentara + corectiile privind activitatea in grupe superioare - art. 100, precizat de dl. Carp.
In adeverinta primita de la institutie se da o singura coloana: "venit lunar individual". Suma respectiva pentru fiecare luna este si imi amintesc bine, exact suma primita in mina dupa ce s-au efectuat toate celelalte plati/retineri aferenta. Deci fiind vorba de suma primita in mina ar trebui sa fie de fapt vorba de venit net. Oricum eu nu am alta cifra decit cea mentionata.
O intrebare suplimentara: de ce dupa luna Iulie 1977 lista Institutului de Statistica include deopotriva o coloana ce include si salariul brut si separat salariul net pe economie ? Pare a fi contradictie deoarece in lege se specifica , virgula, ca dupa iulie 1977 raportarea salariului mediu pe economie se face la salariul net obtinut. Cui serveste si carui calcul serveste lista cu salariul brut pe economie listat de Institutul de Statistica dupa iulie 1977?
Cu multumiri,
Ioana1919

Alte discuții în legătură

Calcul pensie -punctaj lunar coraliana coraliana X-(X-( Va rog sa-mi spuneti, la calculul pensiei , pentru stabilirea punctajului lunar care salarii se iau in calcul si la ce se raporteaza? De ex a ... (vezi toată discuția)
Ce corelatie exista intre salariul mediu pe economie si punctul de pensie ? florinovici florinovici Cum se stabileste punctul de pensie si cand ? Cand creste salariul mediu pe economie, cel minim, la ce se raporteaza in prezent ? (vezi toată discuția)
Valoare pensie Inginer_teren Inginer_teren Va rog un calcul pentru valoarea pensiei, pentru: - barbat; - nascut in ianuarie 1959; - stagiu cotizare 39 ani; - 21 ani , 8 luni si 15 zile incadrare in ... (vezi toată discuția)