avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit URGENT!! Vanzari pe internet - Cum imi platesc taxele?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

URGENT!! Vanzari pe internet - Cum imi platesc taxele?

Dupa mai bine de jumatate de an am dus la bun sfarsit realizarea unui Manual Digital Educativ (ebook).

Problema:
Detin un site web si doresc ca prin intermediul acestuia sa pun la dispozitia cititorilor mei (vizitatorilor) manualul, contra unei sume de bani. Pentru a realiza acest lucru, ma voi folosi de binecunoscutul PayPal.

Intrucat manualul va fi vandut contra unei sume modice, m-am gandit ca nu este o oportunitate sa infiintez o societate comerciala sau sa devin PFA, dat fiind faptul ca acestea presupun o serie de alte taxe pe langa impozitul propriuzis.

Intrebare:
Ca simpla persoana fizica, pot eu sa-mi vand manualul al carui autor sunt, pe site-ul propriu, prin PayPal? Desigur, posibilitatea exista, dar pot face acest lucru in conformitate cu prevederile legale? Daca da, cum imi platesc taxele la stat? Exista anumite declaratii care se dau si de asemenea este stabilita o norma de impozitare speciala pentru astfel de activitati?

Multumesc celor care vor binevoi sa-mi raspunda!
Cel mai recent răspuns: BogdanSM , utilizator 02:48, 25 Septembrie 2012
Daca va infiintati o P.F.A. sau o S.R.L. in afara impozitului propriu zis se mai plateste 5,5% C.A.S.S. la veniturile realizate, dar nu mai putin de contributia aferenta salariului minim pe economie (39 lei).

C.A.S. se plateste doar daca venitul anual depaseste 3 salarii medii pe economie.nn

Sfatul meu este sa va faceti o astfel de organizatie pentru ca desfasurarea de activitati economice fara plata de impozite si contributii la stat e considerata evaziune fiscala si intra in zona penala.
Multumesc mult pentru raspuns, insa mai am niste neclaritati:D
Am observat ca exista o serie de siteuri, cei drept foarte multe in strainatate, dar si pe web-ul romanesc sunt numeroase in ultimul timp, siteuri care sunt detinute in special de programatori, designeri etc. si care ofera spre vanzare diferite aplicatii contra unor sume de bani. Personal am cumparat in nenumarate randuri diverse tool-uri, plugin-uri s.a. pentru care am platit prin PayPal sume de la 10 pana la chiar 100 USD. EI bine, in toate aceste cazuri, nu am primit factura sau chitanta iar continutul mail-ului de confirmare a platii nu mi-a dat de inteles ca am de-a face cu vreo entitate anume, alta decat persoana fizica respectiva.

Si, ca sa ma fac inteles mai bine, este departe de mine gandul de a nu plati taxele catre bugetul de stat, numai ca incerc sa identific o alta cale legala de a desfasura o astfel de activitate. De exemplu, consider ca este mult mai simplu pentru mine sa tin o evidenta proprie a veniturilor (eventual pe baza extraselor de cont) iar cand situatia o cere sa achit impozitul aferent acestor venituri. De asemenea, cum activitatea va avea loc exclusiv online iar metoda de plata va fi in mod obligatoriu PayPal, consider ca vor aparea o serie de probleme in ceea ce priveste evidentierea corecta a veniturilor si inregistrarea lor in contabilitate. Ganditi-va, de ex. ca un client plateste 10 USD pentru un eBook, eu primesc in contul PayPal 9,10 dupa comisionul perceput de platforma de plata iar cand retrag banii in contul bancar (lunar, pentru a evita comisioane repetitive) PayPal percepe un nou comision de retragere de aceasta data iar suma va fi convertita in RON la un curs USD stabilit de PayPal. Cred ca se distinge cat de complicata este evidentierea acesteii situatii in contabilitatea unei firme sau PFA.

Astept in continuare raspunsurile voastre si va multumesc mult pentru sprijin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scriu veniturile paypal in rjip? venit brut/net? gmit5 gmit5 Buna ziua, (Intreprinzatorii individuali la norma de venit trebuie sa tina Registru Jurnal Incasari si Plati.) Intrebarea este: daca sumele intrate in ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer pe elance / odesk ecaterinamihailovici ecaterinamihailovici ”Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)
Contabilitate comision sha Bogdan52 Bogdan52 Buna ziua, Lucrez sub forma de PFA cu un client din interiorul Uniunii Europene care in ultimele luni ale anului trecut a schimbat modalitatea de plata din ... (vezi toată discuția)