avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... demitere dupa ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

demitere dupa ccc

buna ziua, ieri 03.10.2012 s-a incheiat ccc 2 ani iar astazi 04.10.1012 m-am prezentat sa-mi reiau activitatea dar ...surpriza. Dupa ce am semnat cererea de reangajare, angajatorul mi-a pus in fata o instiintare ca postul meu s-a desfiintat ,director magazin,si in consecinta trebuie sa semnez demiterea.Firma nu isi permite sa ma plateasca ....cifre, pierderi , statistici...Am intrebat daca nu imi pot gasi un alt post in companie dar mi-a spus ca posturile sunt ocupate si nu poate da afara pe cineva pentru a ma angaja eu. Mentionez ca nu am semnat acea demitere crezand ca am acoperire legala. Ma pot concedia? Si daca da ce trebuie sa fac pentru a intra in somaj? Ce acte sunt necesare? Este suficienta acest acet pentru somaj? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 8 Octombrie 2012
1. Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

3. La data concedierii angajatorul trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, adeverinta de vechime, adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj.

4. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj sunt:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).



Angajatorul mi-a spus ca in perioada de 20 zile cat este preavizul pot sta acasa sa-mi caut alt job, timp in care voi fi platita. Am acoperire legala in acest sens? Va rog sa ma credeti ca ma astept la orice....socul este prea mare.Referitor la acte care dovedesc ca nu am venituri, eu voi mai lua indemnizatia CC pe luna septembrie, copilul a facut 2 ani pe 03.10.2012. Se va lua in calcul acest venit?
Adeverinta vechime pentru 01.01.2011 -prezent nu am deoarece eram in CCC.
Actele de somaj le depun dupa termenul de 20 zile ?
Ma scuzati ...nu am starea necesara de a cauta pe internet legile.
In ce conditii angajatorul este obligat sa ofere salarii compensatorii pentru demitere?
Pot solicita acest acte prin curier? Modul in care trateaza acest subiect ma revolta si imi pare rau ca in Romania nu sunt protejate tinerele mamici.
Au mai incercat sa ma determina sa demisionez prin Ianuarie si am primit solutia de la avocatnet.ro
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
livialina, utilizator
1. Angajatorul poate sa decida sa stati acasa in timpul preavizului dar sa va ponteze si sa va plateasca.

2. Dar trebuie sa va dea in scris ca puteti sa stai acasa altfel poate sa spuna ca ati lipsit nemotivat.
in aceste conditii se poate modifica articolul legii si sunt demisa din motive de disciplina, fara preaviz, plata celor 20 zile i posibilitatea de a intra in somaj?
Eu am refuzat sa semnez aceasta instiintare , am vrus sa ma consult cu avocatnet.ro, urmeaza s-o primesc prin curier. Astazi am fost la munca 1 ora. Pana semnez acest act trebuie sa ma duc la munca si apoi, daca este stipulat ca pot sta acasa in cele 20 zile, imi intrerup ctivitatea? Imi sunteti de mare ajutor:)
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
livialina, utilizator
1. In cazul in care veti fi concediata disciplinar nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. In scrisoarea de preavizare trebuie ca angajatorul sa precizeze ca in perioada de preaviz nu este nevoie sa va prezentati la serviciu si ca veti fi pontata si platita pe aceasta perioada.

Alte discuții în legătură

Somaj livialina livialina Sunt somera din 08.11.2012 desfacerea CM cu art 65,66 dupa 2 ani CCC. Mentionez ca am fost in periaoda de preaviz 20 zile , termen expirat pe 08.11.2012. Dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Acte necesare somaj dupa cic caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care ... (vezi toată discuția)