avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legislatie home made
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legislatie home made

Intentionez sa deschid un magazin home made, cu produse alimentare .Ce prevede legislatia in vigoare ? Ce autorizatii sunt necesare ? Ce contabilitate se tine tinand cont de ca anumite cheltuieli nu pot fi evidentiate?
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 15:37, 19 Octombrie 2012
"un magazin home made, cu produse alimentare"
Va rog putin mai detaliat... Eu unul inteleg ca faceti produse alimentare in casa dvs....
Asa este?
"Ce contabilitate se tine tinand cont de ca anumite cheltuieli nu pot fi evidentiate?"
Cum adica? ce nu se poate evidentia? Exemplu...
Produse facute in casa sau produse traditionale? La acestea faceti referire @montemir?
Multumesc pentru atentia acordata.Ma gandesc la produse facute in casa si bineinteles traditionale.Zacusca,muraturi,bulion,fara conservanti ,din legume cultivate in gradina ,soiuri romanesti traditionale fara tratamente chimice ,fructe de sezon,gemuri si dulceturi fara conservanti ,carne si preparate din carne de pasare ,porc si vita crescute in gospodarie,paine la vatra dar numai din faina de grau obtinuta prin macinare la o moara sateasca, vin natural facut in casa numai din struguri Majoritatea produselor sunt din gospodaria proprie iar altele achizitionate de la alti particulari.Cum fac intrarile ,cum stabilesc preturile la produse si la preparatele de baza?
1. Despre autorizatii: Parerea mea este ca trebuie sa apelati la o consultanta .Nu de alta dar trebuie destule si precis o sa omiteti ceva.
- pe langa "cele fiscale" ( inregistrare, declaratii indiferent de profilul firmei - pfa, srl..)
- Autorizatie sanitara;
- Autorizatie pompieri;
- La unele coduri caen va trebuie si autorizatie de mediu;
- Daca vreti sa puneti pe eticheta "BIO" deja lucrurile se complica foarte mult.. ( din descriere inteleg ca asta doriti sa vindeti).
- Daca vreti sa scrieti pe eticheta "produs traditional " ( sau in magazinul de vanzare ) va trebuie aviz de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale.(modificat)

2.Despre contabilitate sunt multe de spus: pe scurt cumparati de la persoane fizice pe baza de borderou iar pretul de vanzare trebuie sa fie mai mare ( trebuie calculat si in functie de pierderi) altfel amenda este destul de mare...
Atentie la TVA, daca sunteti platitor cumparati fara( de la persoane fizice) dar la vanzare o sa colectati TVA si il virati la stat...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazin online de mancare eduard_istoc eduard_istoc Buna ziua, As vrea sa stiu ce autorizatii si ce acte sunt necesare pentru infiintarea si functionarea unui magazin online cu produse alimentare gatite (terine ... (vezi toată discuția)
Pfa sau atestat de producator + carnet de comercializare? iignat iignat Buna ziua! Am mare nevoie de ajutorul vostru In primavara aceasta as vrea sa deschid o mica afacere, o gradina de legume crescute eco ( fara certificat ... (vezi toată discuția)
Vanzare dulceturi on-line - legalitate, avize ancaoly ancaoly Buna ziua Ce acte ar trebui sa aiba un producator de dulceturi si gemuri pentru a putea achizitiona produsele de la el si a le vinde intr-un magazin on-line ... (vezi toată discuția)