avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Copie legalizata
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Copie legalizata

Scuzati-mi intrebarea, eu o consider stupida, dar asa mi s-a spus de catre un notar acreditat : Copia legalizata a unul ceritificat de divort se face numai la Judecatoria unde s-a dat sentinta definitiva si a fost emis actul respectiv ? E naucitor, aberant ! Deci daca am dat divort in Papua sau Madagascar merg acolo sau ofer procura unui aborigen sa mi se faca o copie legalizata ? Ma rog, chiar in Romania sa fie, la sute de kilometri de actualul domiciliu, nu ? E un act oficial, un notar, oriunde in tara, face o copie legalizata dupa actul original, e logic, simplu...sau eu gandesc in perspectiva secolului XXV ? Va rog sa ma iertati pentru sarcasm, astept raspuns avizat, multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:30, 13 Octombrie 2012
De la judecatorie nu aveti un certificat de divort, aveti o hotarare de divort, aceste hotarari le legalizeaza doar judecatoriile care le-au emis.
Nu va mai aflati domiciliul in aproprierea judecatoriei unde ati divortat, puteti imputernici pe cineva din zona, sa ceara si sa legalizeze un exemplar.

Niciodata un notar nu a legalizat vreo hotarare judecatoreasca indiferent de ce fel de proces a fost vb.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Prezint scuze, nu am fost foarte explicit, este vorba de incheierea unei noi casatorii, iar legea spune urmatoarele: se refera la SENTINTA de divort, am GRESIT eu spunand CERTIFICAT de divort, DA ? Este corect ce am copy&paste dintr-un raspuns al unui avovat mai jos ??? Ca nu mai inteleg nimic si tare am nevoie de opinie avizata, profesionista ! Multumesc anticipat muuuuuult ! Deci :

"1. In cazul celor care nu sunt la prima casatorie, pe langa actele de mai sus trebuie sa se depuna sentinta de divort definitiva si legalizata in doua exemplare, timbre fiscale, chitanta CEC sau certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata. "
Am inteles ca aveti nevoie de copia legalizata a hotararii de divort, mai departe nu conteaza pt ce va trebuie. .
Pt a legaliza un exemplar al hotararii, se depune cerere la instanta unde ati divortat ( cerere de legalizare cu formula definitiva si irevocabila- descarcati de pe internet), chitanta Cec de cate 2 lei pt fiecare exemplar, timbru judiciar de 0.15 lei tot pt fiecare exemplar.
Se face programare la arhiva judecatoriei ( trebuie sa va caute dosarul), cand va programeaza va prezentati, anuntati ca ati venit tot la arhiva civila, apoi mergeti la registratura si va pune timbrele si stampilele.
Mai departe folositi hotararea legalizata unde aveti nevoie.
Normal era sa fi legalizat hotararea dupa divort, dupa ce vi s-a comunicat hotararea acasa. Puteti sa imputerniciti pe cineva sa se ocupe de legalizare daca nu va puteti deplasa.

Ca sa ne dam seama daca raspunsul domnului avocat e corect, ar trebui sa stim ce ati intrebat :)
Am inteles ...corect ca o hotarare de divort este un document de importanta enorma, adica nu cumva sa ... ce ? Atata tevatura cand e vorba de ceva definitiv si irevocabil, o sentinta clara, deci legalizabila fara probleme ORIUNDE ! De ce numai la Tribunalul emitent ? Copie legalizata dupa cetificat nastere, deces, CI etc se face tot numai acolo unde aceste documente au fost emise ??? Nu , oriunde, deci ? Sa nu se cada in ilegalitatea bigamiei ? Cum aceasta procedura impiedica bigamia prin legalizare NUMAI la tribunalul respectiv ? Nu pricep !
Citesc tot pe acest site ca se poate face acest lucru si prin Posta romana sau si aici exista divergenta de opinii ? Vae mihi ! Multumesc frumos !
Nu va suparati dar daca este vorba ca vreti sa va casatoriti, si din cate am inteles sunteti in posesia hotararii de divort ramasa definitiva si irevocabila, nu aveti nevoie de o copie legalizata pentru casatorie la starea civila ci doar de hotarare in original si copie XEROX, si aceea untr-un singur exemplar. Nu inteleg la care primarie din tara asta romaneasca va cere asa ceva, pentru ca in conf. cu art.42, lit.d din HG 64/2011 ar trebui sa fie valabila originala insotita de copie pe care semneaza ofiterul de stare civila pentru conformitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de divort legalizata ContSters307192 ContSters307192 Buna ziua,am un var si vrea sa se recasatoreasca ,dar nu are o hotarare de divort originala ca sa poata prezenta la starea civila,poate depune o copie ... (vezi toată discuția)
Schimbat nume si acte dupa divort vasimarian13 vasimarian13 sora mea trebuie sa vina din strainatate sa-si schimbe actele(expira) si numele;are hotarare de divort definitiva.la perfectarea actelor are nevoie de ... (vezi toată discuția)
Divort bucuresco bucuresco Ce se intampla cu cu certificatul de casatorie dupa divort,ce directie capata? ce face cu el dupa pronuntarea divortului? (vezi toată discuția)