avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe companie pentru mamici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe companie pentru mamici

Buna seara, imi puteti spune daca exista stipulat pe undeva ca angajatorul "ofera" viitoarei mamici un salariu mediu pe companie?
M-am uitat acum in contractul colectiv de munca la nivel national, valabil din 2011 pana in 2014 si scrie asa:

ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin două salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

Daca insa acest lucru nu este mentionat in contractul individual de munca sau in regulamentul de ordine interioara, dar am avut 3 colege care au primit acest salariu mediu (cea mai recenta, in luna iulie 2012), mi-l pot refuza mie? Merci.

Deci...pot sa inteleg ca angajatorul este obligat sa dea acest salariu mediu pe companie sau nu?


Cel mai recent răspuns: talidae2000 , utilizator 08:03, 11 Octombrie 2012
Nu exista CCMUNN in vigoare la aceasta data.
Ok...asta inseamna ca nu se aplica cele de mai sus? Adica, daca eu solicit in scris, asa cum au facut si celelalte colege, acest salariu mediu...am dreptul sa il primesc sau nu? Multumesc.
Daca nu este prevazut in CCM sau RI, inseamna ca angajatorul nu este obligat :)
Dvs. puteti solicita in scris acordarea lui, inseamna ca daca l-a acordat si celorlalte colege, este un angajator bun :D.
talidae2000

Nu aveti dreptul sa-l primiti daca nu este prevazut in ccm aplicabil angajatorului, in c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului ...

Faptul ca , in lipsa unor prevederi de acest gen, angajatorul a acordat ajurorul de nastere asta nu inseamna ca este si obligat sa-l acorde ... exista si posibilitatea ca sa nu-l mai acorde
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus la nastere pytu_elena pytu_elena acest salariu bonus la nastere prevazut in CCM se acorda doar salariatilor angajati la stat? Eu lucrez la 2 angajatori : 1 la privat si 1 la stat. Daca la ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)