avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dupa cate zile de concediu medical sunt supus comisiei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dupa cate zile de concediu medical sunt supus comisiei de pensionare ??

va salut ! as dori sa stiu dupa cate zile de concediu medical, intervine comisia de pensionare. Situatia este urmatoarea: sunt politist, am fost implicat intr-un accident de masina in calitate de pasager, is am cateva leziuni la genunchiul stang in urma carora beneficiez de concediu medical. As vrea sa stiu, dupa cate zile se constituie asa-numita comisie de pensionare, intrucat nu vreau sa depasesc zilele respective, astfel fiind supus pensionarii. Sunt tanar si vreau sa muncesc in continuare. M-ar ajuta sa stiu cand sa intrerup concediul si sa ma intorc la munca fara sa fie probleme (adica sa intervina cei cu pensionarea)
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Lacatus tiberiu , utilizator 16:07, 21 Ianuarie 2023
In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 17 noiembrie 2005 cu modificari si completari ulterioare, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate dupa a 91 zi, concediul se poate prelungi până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Peste 183 de zile de concediu medical în interval de un an in mod normal se propune pensionarea de invaliditate.

ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
ART. 14
(1) Medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă poate propune pensionarea de invaliditate dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurărilor sociale decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activităţii în raport de pregătirea profesională şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită în continuare CNPAS, împreună cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
multumesc....inseamna ca pot sta linistit sa ma recuperez 4-5 luni fara sa fie probleme....corect ?
Bună ziua mă numesc Lacatus Tiberiu sunt din Sighetu Marmației sufăr de insuficiența cardiacă astm bronșic și diabet am internări in spital la toate secțiile am 180 de zile de concediu medical nu știu ce să fac acum trebuie sa merg la serviciu sau nu medicii care mă tratează spun că nu știu procedurile să mă descurc deci înțelegeți trebuie sa merg la servici acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical prelungit insistenta_67 insistenta_67 buna ziua, va rog sa-mi spuneti cate zile de concediu medical am dreptul sa primesc, avand in vedere faptul ca am luat 90 de zile de la specialist, si 90 de ... (vezi toată discuția)
Peritonita operata Miron Mirela Miron Mirela Dacă mi s-a dat 60 de zile de medical, iar eu tot nu mă simt bine, ca să pot să încep serviciu. Mai pot să-mi prelungesc concediu medical? Și unde ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Mirela28 Mirela28 Care este durata maxima a unui concediu medical ( 183 zile?) pentru un bolnav de cancer inainte de a se pensiona pe caz de boala? Multumesc! (vezi toată discuția)