avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

cind am dreptul la concediu de odihna ca am deja 1 an si nu am dreptul
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 09:13, 12 Octombrie 2012
pentru a beneficia de concediu de odihna trebuie sa faceti o cerere in acest sens, mentionand perioada de CO, adresata superiorului dumneavoastra
Codul Muncii:
Art. 145 - Durata concediului de odihna

(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146 - Efectuarea si compensarea concediului de odihna
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.


[ link extern ]


Prin urmare, solicitati in scris angajatorului, concediul de odihna aferent perioadei lucrate.
@ rusenadelin

Dreptul la CO il puteti avea si dupa o zi de activitate .. Legea nu mai prevede ca acordarea CO sa se faca numai dupa ce s-a desfasurat o anumita de timp activitatea la acel angajator...
Trebuie sa conveniti insa de comun acord cu angajatorul dvs. cand va puteti lua CO cf. prevederilor din Codul muncii:

Art. 148. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)