avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita garant , intai pensie acum imobil?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita garant , intai pensie acum imobil?

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de executarea silita.
O cunostinta a mamei a rugat-o acum un an de zile aprox. sa mearga sa gireze cu pensia pentru a putea scoate un credit din banca , vreo 1000eur la vremea respectiva. Mama a mers si a girat cu Pensia, atat. Chiar mi-a spus ca a dat un cupon de pensie. Si o semnatura. Ok mai tarziu peste cateva luni, cunostinta mamei a luat un imprumut de la o alta banca pentru a achita-o pe cea dintai. Facut. Dupa cateva luni am inceput sa primim notificari de la prima banca, la care figura mama ca girant ca doamna nu are de achitat restante. Din ce am inteles nu a platit tot si de aceea tot primea mama notificarile acelea sau somatii. Acum in vreo 6 luni s-au adunat si cunostinta/cea care a imprumutat are datorii la banca de vreo 2500eur. Intre timp de cand cunostinta si-a achitat partial datoria , noi am tot primit somatii, ca sa platim. Nu s-a intamplat nimic. Apoi mama a primit chiar si telefon de la directorul bancii cu un fel de amenintari sau intimidari. ceea ce mi se pare incredibil! Mai tarziu daca a vazut ca nu functioneaza treaba, am primit din nou somatii ca i se va retrage o parte din pensie, de la casa de pensii pentru a se achita datoria imprumutatului. Si luna urmatoare au inceput sa-i retina din pensie 50 lei. OK nu era nimic grav asta era situatia. Doar doua luni au trecut de cand au inceput sa-i traga din pensie. Dar aacum de cateva zile am primit o alta somatie, cum ca in termen de 15 zile daca nu achitam restantele, noi, sau mama, girantul... imobilul in care locuim se va licita public, prin hotarare judecatoreasca. Aici nu inteleg, i-au trimis somatie pentru retinere din pensie, ca doar cu aia a girat, dar apartamentul ce legatura are? au dreptul sa faca asa ceva? Apartamentul nu este doar pe numele mamei ci si al tatalui. Este asta o alta metoda de intimidare pentru a plati? Se poate ca directorul bancii sa fie pe mana cu executorul judecatoresc ? ( tin sa mentionez ca am primit mai multe somatii de astea dar fara nimic specific, doar ne somau sa platim, oare tot de intimidare? ) inca o chestie.. doamna imprumutata spune ca se judeca cu banca respectiva.. daca e asa au dreptul sa trimita aceste somatii? Ce-i de facut? care e cea mai buna cale de a actiona? Astept raspuns si va multumesc in avans! :">
Cel mai recent răspuns: rassiel , utilizator 19:28, 25 Octombrie 2012
Imi cer scuze, am gresit aici unde am scris ca NU are : " ca doamna nu are de achitat restante " , defapt am vrut sa spun ca ARE de achitat, imi cer scuze pentru confuzie.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
ContSters268276, utilizator
Ca sa poata executa silit apartamentul ar trebui sa ceara mai intai partajul si atribuirea imobilului in proprietatea mamei dvs. Daca vor inscrie somatia in Cartea Funciara, tatal trebuie sa faca contestatie.
Pentru sumele de bani retinute cu titlu de pensie, si orice suma platita de mama in contul acelei garantii dati-o in judecata cunostinta respectiva ca sa vi le recuperati.
Buna seara, domnule Jocandi!

Indraznesc sa va deranjez si eu cu o intrebare asemanatoare:

- Ca sa obtin un credit de vreo 25000 EU, nu demult, am apelat la un prieten iar acesta a ipotecat apartamentul. Zis si facut. Ba mai mult de atat, eu locuiesc in acel apartament.
De curand prietenul asta al meu m-a anuntat ca din cauza unor datorii mai vechi, exista posibilitatea sa fie executat silit si sa se puna sechestru pe apartamentul in cauza.

Nelamurirea mea este:
- Poate fi pus sub sechestru, sau poate fi licitat public un apartament deja ipotecat?
- Daca Da, atunci creditul meu poate suferi modificari?

Multumesc anticipat.

Domnule rassiel,

Imobilul poate fi sechestrat ( banuiesc ca datoriile sunt fata de fisc, asa e? ) si mai mult decat atat poate fi executat siit de catre orice creditor al proprietarului apartamentului.
Cu siguranta banca dvs. se va inscrie la masa credala, in acel dosar de executare si creditul va fi platit cu prioritate, Acesta este avantajul ipotecii, in caz de executare silita creditorul ipotecar isi satisface cu prioritate creanta.
Ca sa evitati asta, ar trebui sa aduceti o alta garantie, sau sa va refinantati acest credit la alta banca, eventual fara o garantie ipotecara.
Pentru partea din credit ce se va plati din pretul de adjudecare al imobilului, prietenul dvs va avea un drept de regres impotriva dvs.
Multumesc mult. Eram nelamurit mai mult cu privire la prioritatea creditorului ipotecar.
Nu-i asa ca in cazul licitarii publice a apartamentului, a vanzarii acestuia de catre FISC (caci despre EL e vb), chiriasul apartamentului (adica eu in cazul de fata) are de asemenea prioritate la cumparare?

Alte discuții în legătură

Credit nevoi personale (fara ipoteca) - firma de recuperare crisn crisn Buna seara! Vreau si eu o lamurire,va rog Mama mea are un credit de nevoi personale (fara ipoteca) ,pe care nu a mai putut sa il plateasca ,diminuiansu-se ... (vezi toată discuția)
Proprire cont giranti anamaria30 anamaria30 buna seara!am un credit luat de la o banca,iar ca ipoteca am pus gaj apartamentul parintilor.in cele din urma am ajuns la executare,dar au pus proprire si pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare! Kathleen Kathleen Sunt in vanzare cu apartamentul. Am primit un avans pe apartament si am fost la notar pentru a intocmii un Antecontract ,fiindca cumparatorul vrea sa puna in ... (vezi toată discuția)