avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita de banca fara respectarea Legii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita de banca fara respectarea Legii 230/2007

Avem in Asociatia de Proprietari un apartament vandut de banca prin Licitatie imobiliararobtinut de aceasta prin procedura de urmarire silita imobiliara. Vanzarea s-a efectuat fara ca Asociatia ( Presedinte, administrator etc, ) sa fie instiintata de aceasta procedura iar acum noul proprietar refuza sa plateasca si datoriile la Asociatie ale vechiului Proprietar. Mentionez ca Legea spune la art 20 prin alin 1 si 2 ca este imposibila legalizarea unui Contract de vanzare fara a avea acordul Asociatiei ca apartamentul este grevat de sarcini ( nu mai are datorii ).
Ca Asociatie ce demersuri legale putem intreprinde si catre cine mai ales ca Legea spune ca acest Contract de vanzare este nul fara Acordul Asociatiei .
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: nikalez , utilizator 11:32, 29 Octombrie 2012
Nu este vorba despre aplicarea articolului citat de dvs. Acel articol se aplica l avanzarea bunului de catre proprietar si nu atunci cand se realizeaza o executare silita.

Dvs ar fi trebuit sa obtine o hot judec de obligarea a fostului proprietar la plata cotelor restante, iar pana la obtinerea acelei hotarari sa inscrieti in cartea funciara privilegiul prevazut de legea 230/2007. In lipsa acestei inscrieri, executorul nu a avut cunostinta de existenta creantei dvs.

Noul proprietar nu poate fi obligat sa plateasca aceste restante, iar contractul sau de vanzare cumparare nu este lovit de nulitate.

Dvs ati stat pasivi si acum va mai puteti recupera suma restanta doar de la fostul proprietar daca mai are alte bunuri in proprietate sau realizeaza venituri, dar numai dupa ce obtineti o hot judec.
Stimata Doamna,

Sumele de care vorbim sunt anterioare cu 5 luni procesului de executare silita si nu cred ca daca un proprietar depaseste scadenta acordata prin lege ~ 50 zile un Administrator trebuie sa se si infiinteze in usa tribunalului ptr inscriere in cartea funciaraa a creantei asa ca nu vad unde este acea pasivitate invocata de Dumneavoastra. De asemenea nu stim ca asociatie nici ca un bun este supus unui gaj bancar etc, Cred ca modul de intrepretare dat de Dumneavoastra legii nu este in spiritul acesteia . Cel care face executarea silita sau banca ni ci macar nu au intrebat asociatia de existenta vreunei datorii cu toate ca este un apartament intr-un condomiu ( bloc ) si obligatoriu ( prin lege ) trebuie sa existe o Asociatie. Proces Verbal de licitatie nu este tot un Contract de vanzare cumparare , cum se autentifica de notar un document fara actele solicitate de Lege. Oricum in acest moment ne vom adresa atit justitiei cat si Politeie ptr, verificare mod desfasurare licitatie.

multumesc oricum ptr raspun
Asociatia noastra a avut o asemenea neplacuta experienta, dar cu toate ca aveam instituit privilegiul imobiliar, ca executorl bancar (cum se numea pe-atunci) a cunoscut ca proprietarul respectiv avea datorii la asociatie (a luat cunostinta la OCPI), ba mai mult, s- prezentat la noi la asociatie, am vorbit, parea de buna credinta, am putrat corespondenta cu acesta pentru a ne inscrie la masa credala - NU am avut sorti de izbanda.
Asa cum afirma si autorul topic-ului, un apartament nu este o casa particulara singulara, ci acesta face parte dintr-un condominiu, repectiv este raportat la o asociatie de locatari/proprietari, deci acesti cetateni care se ocupa cu asemenea manevre de recuperare a datoriilor trebuie sa respecte, pe langa altele si legislatia asociatiilor de proprietari.
Sunt cazuri si cazuri. De exemplu la noi, valoarea de recuperat de catre banca era cam cat jumatate din valoarea apartamentului, iar la noi debitul era in jur de 13.000 lei - deci era loc si pentru unii si pentru altii, insa baietii judeca altfel, respectiv fac cunoscuta licitatia doar pentru un cerc restrans de persoane, astfel incat au posibilitatea de a scadea pretul real al unei case pana la jumatatea din valoarea de piata. La acest pret se gaseste un "binevoitor" sa achizitioneze respectivul apartament si'n doi timpi si trei miscari "il marita" la pretul de piata. Ce se intampla cu diferenta de bani, rog sa nu ma intrebati...
In noua legislatie care se tot preconizeaza ca va apare, ar trebui stipulate clar cum trebuie rezolvate asemena aspecte.
Pana atunci, @nikalez, sa stii ca sfatul doanei avocat este f. bun: actionati in instanta vechiul proprietar si daca i-a mai ramas oarece monetar, poate-poate recuperati si voi ceva. Daca nu achita de buna-voie, se poate merge si pe varianta executorului judecatoresc, chiar daca mai cheluiti ceva. Faza este sa stiti de unde sa-l luati pe cetatean... Succes!
nikalez a scris:


legalizarea unui Contract de vanzare fara a avea acordul Asociatiei


In speta nu este vorba despre contract de vanzare cumparare ci de adjudecare prin licitatie publica
Intre banca si asociatia de proprietari nu a existat nicio relatie oficiala de contractare, colaborare, subordonare.
Banca avea incheiat un contract cu proprietarul din asociatia respectiva, deci banca nu avea obligatii sa faca sapaturi sa afle la cine mai avea datorii proprietarul, ia scos apartamentul la licitatie publica.
Nu proprietarul a vandut apartamentul, deci nu putem face referire la art.20, ci banca.
Daca asociatia a ignorat articolele din Legea 230/2007 prin care avea posibilitatea sa institue privilegiu imobiliar si nu a actionat ca atare, paguba va fi recuperata de la cei vinovati, nu de la noul proprietar.
Va fi tras la raspundere administratorul daca nu a anuntat, in scris, comitetul si cenzorul despre restantele respectivului proprietar.
Vor fi trasi la raspundere presedintele, cenzorul ca nu au luat masuri preventive de instituire a privilegiului imobiliar.

Alte discuții în legătură

Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii rau-platnic cristian_conea cristian_conea In bloc exista un proprietar care are apartamentul scos la licitatie de catre o banca pt. neplata creditului luat. Proprietarul are datorii la plata ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)